Столтенберг: НАТО иска да избегне нова Студена война с Русия

Генералният секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът няма за цел да започне нова Студена война с Русия.

Той посочи, че в отговор на действията на Русия НАТО укрепва отбраната, като избягва ескалацията и поддържа открит диалог. Това не е стратегическото партньорство, което се стараехме да създадем след Студената война. Но не е и конфронтация, ние не искаме нова Студена война, подчерта генералният секретар на алианса.

Столтенберг отбеляза, че укрепването на силите на НАТО по източния фланг (планираното разполагане в Полша и балтийските страни Литва, Латвия и Естония на 4 батальона в състав от около 4000 военнослужещи) служи за сигнал, че Алиансът ще защити всичките си съюзници, ако надвисне заплаха, което е основното послание на НАТО и основната негова сила.

Повод за изявлението на Столтенберг е изказване на постоянния представител на Русия в Северноатлантическия алианс Александър Грушко, че Москва ще отчете новата конфигурация на силите и ще приеме военно-технически мерки за снижаване на възможните рискове.