Столтенберг нарече ученията на НАТО в Южна Европа предупреждение за Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че провеждащите с в Южна Европа учения Trident Juncture са предупреждение за всички „потенциални противници на НАТО“, в това число и за Русия, предаде РИА Новости.

На 21 октомври на територията на Испания, Португалия и Италия започна активната фаза от ученията на НАТО Trident Juncture-2015, които ще продължат до 6 ноември. В тях участват близо 36 хил. военни от 30 страни в света, включително и от нечленуващите в НАТО Австрия и Швеция. В маневрите участват 140 самолета, 90 кораба и подводници.

„Важността на ученията Trident Juncture-2015 се заключава в това, че НАТО дава ясен сигнал: ние сме готови за защитата на целия Алианс от всяка заплаха. Сега е период, когато НАТО се приспособява към новата реалност“, заяви Столтенберг в интервю за испанския вестник АВС. По думите му, тази нова реалност се характеризира с „нестабилност и насилие… в Близкия изток и Северна Африка, на южните граници“.

„Ние адресираме посланието си до всеки потенциален съперник: НАТО е готова бързо да разгърне въоръжените си сили, и ние можем да направим това по земя, море и по въздух“, заяви генералният секретар на НАТО, отговаряйки на въпрос, дали Русия е сред адресатите на „ясното послание“.