Стокообменът между Русия и Турция се е съкратил с близо една трета

Стокообменът между Русия и Турция се е съкратил с близо една трета

Публикувано от:

Стокообменът между Русия и Турция в резултат на кризата между двете страни постоянно се понижава. Това заяви руският посланик в Анкара Андрей Карлов в интервю за телевизия „Россия 24“, предаде ТАСС.

„Ние следим стокообмена – той много се понижи. Ако през 2014 г. той е бил около 30 млрд. долара, то миналата година се е понижил до 23 млрд. Спадът продължава и през януари. Смятам, че нещата няма да се ограничат до тук, търговията ни с Турция ще се понижава и в бъдеще“, отбеляза дипломатът.

Според данни на министерството на икономическото развитие на РФ, стокообменът между Русия и Турция през 2015 г. не е надвишил 18-19 млрд. долара, а през 2016 г. се очаква той да се понижи с 800 млн. долара. Такава прогноза даде първият зам.-министър на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов.

Стокообменът между Русия и Турция през последните няколко години се е понижавал и без въздействието на санкциите, твърди турският министър на търговията и митниците Бюлент Тюфенкчи. „Дори без влиянието на сегашната криза през 2015 г. имаше спад с 38-40% в сравнение с 2014 г. И сега, в периода след 24 ноември (когато Турция свали руския Су-24 – бел. ред.), ние регистрираме същия 38% спад в стокообмена“, заяви турският министър.