Стивън Коен: САЩ се готвят за война с Русия

Действията на САЩ по подсилване на НАТО са насочени към мнима заплаха и те трябва да бъдат възприемани като нищо друго освен подготовка за реална война, казва американския професор и експерт по Русия Стивън Коен, пише руският сайт „Вести Икономика“, цитиран от fbr.bg.

Това, което се случва между Русия и НАТО вече по-скоро не е „студена война“, а предварителен етап на пълноценен военен конфликт, смята Коен. Професорът подчертава, че именно САЩ са позволили ситуацията да стигне дотук, а Русия „само отвръща“.

„Това, което виждаме, е подготовка за война. Не е имало нищо подобно от времето на Карибската криза, поне не на такова ниво“, подчертава професорът.

НАТО смята да разположи по границите с Русия десетки хиляди войски на постоянен ротационен принцип, както и ракети с ядрени бойни глави, танкови бригади и системи за ПРО. Последното бе възприето от Русия като особена заплаха. НАТО вече откри базата си в Румъния, а след няколко години още една такава база ще се появи в Полша.

Коен пита защо САЩ повдигат конфликта с Русия на толкова високо ниво. Професорът отново се позовава за изказването на американския министър на отбраната Аштън Картър, който твърди, че НАТО се подсилва на фона на „путинската агресия“.

Подобна гледна точка е споделена от много представители на Запада и редица медии, и по-конкретно „Ню Йорк таймс“. „И си задавам въпроса: коя е тази агресия на Путин, провокирала тази нова ескалация“, отбелязва Коен.

Преди две години Западът все още имаше повод да говори за руската агресия, свързана с конфликта в Източна Украйна, макар и Коен да подчертава, че и тук има спорни моменти. Никакви страни Русия не е превзела, никого не е заплашвала, обяснява Коен. По думите му, твърденията, че Путин е бил заплашвал страните от Прибалтика, не са нищо повече от мит и „военна пропаганда“.

При това основните западни медии изцяло поддържат позицията на САЩ и НАТО, и в тях не може да бъда открита противоположна гледна точка или критика на разширяването на военния алианс. А ако противоположна гледна точка липсва, то никой не може да спре това и в крайна сметка това може да се превърне в пълноценен конфликт с Русия, казва професорът.

Коен обръща внимание и на още един момент: основната причина за разширяване на НАТО, която неотдавна включи в състава си Черна гора (със статут на „наблюдател“, бел. ред.), не е въпросът за сигурността, а този за печалбата.

Армията на страната, която бива приемана от НАТО, е длъжна да отговаря на стандартите на военния съюз. Голяма част от военната техника на алианса идва от САЩ. Следователно, новият член на НАТО се превръща в потребител на продукцията на американската военна промишленост.

Някои смятат, че идеята за разширяване на НАТО от самото начало е подпомагала американските военни компании. „Най-добрият начин за сформиране на свой пазар е превземането на чужд пазар, като го принудиш да купува един-единствен продукт“, подчертава Коен.

„Не искам да кажа, че всяко решение, свързано с Русия във военен аспект задължително е с цел приходи за военната промишленост. Не искам да го кажа, защото не знам дали това е истина или не. Но това, което знам, е чедоходите от разширяването на НАТО възлизат на милиарди, а в крайна сметка и на трилиони долари“, посочва американският експерт.