Стивън Коен: В Украйна назрява втора гражданска война

Това, което сега става в Украйна, е почти сигурно, че е началото на втора гражданска война, твърди американският историк професор Стивън Коен в шоуто на Джон Батчелор.

Според Коен, това ще бъде война между подкрепяното от САЩ правителство в Киев и постоянно нарастващия брой на ултранационалистите.

Коен пояснява, че вероятно най-голяма власт в това движение притежават членовете на групировката „Десен сектор”, сред които има и неонацисти.

Историкът счита, че Порошенко вече е изморен от войната и се стреми да спазва Минските споразумения, защото това е единственият начин да си запази президентското кресло. Десните сили обаче не му позволяват да започне преговори с представителите на Донбас, макар това да е една от точките на споразумението от февруари.

Във връзка с това Коен призовава да се замислят ония представители на САЩ, които настояват да бъде изпратено оръжие в Украйна, всъщност на кого помагат: на режима на Порошенко или на „Десен сектор”? На официално равнище никой не иска да обсъжда този въпрос.

Разсъждавайки за възприемането на украинския конфликт от страна на САЩ и Европа, Коен признава, че разделението между тях расте, а това означава, че политиката между тях търпи крах.

Една причините за това е недоволството от санкциите срещу Русия. Според Коен, ако попитат неколцина конгресмени за причините за санкциите, те биха дали три различни отговора, но, според историка, нито една от изброените причини не е достатъчно основание за въвеждане на санкции.

Някои от конгресмените биха посочили присъединяването на Крим към Русия, обаче е ясно, че полуостровът няма да се върне в състава на Украйна, тоест санкциите трябва да са вечни.

Ако някой свързва санкциите с катастрофата Boeing край Донецк, то експертите и досега не са направили категорични изводи кой е виновен за инцидента.

Третата възможна причина е „нахлуването” на Русия в Украйна. Кризата в Донбас започна с гражданска война: докато Русия поддържаше изтока на страната, Западът подкрепяше Киев. Според Коен действията на Запада също могат да се сравняват с нахлуване.