Статуя на Папа Йоан Павел II в центъра на Париж – работа на Зураб Церетели

В центъра на Париж непосредствено до Парижката Света Богородица е поставена статуя на Папа Йоан Павел II, работа на руския скулптор Зураб Церетели.

Паметникът е изпълнен от бронз.Той е висок 3,6 метра и тежи 1, 5 тона.

В тържествената церемония при откриването на паметника са взели участие кметът на френската столица Анн Идалго, Архиепископът на Париж кардинал Андре Вен-Труа, авторът на Паметника Зураб Церетели, Архиепископът на полския град Лодз – Марек Едражевский, представители на ЮНЕСКО, френски обществени и католически обединения.

Монументът, оценен на 300 хиляди евро, е бил подарен на полското землячество в Париж преди четири години.

– Иоан Павел II отправяше към хората думи за мир и братство, – подчертала в своето изказване Анн Идалго. – Неговата сила на убеждение и хуманизъм изиграха важна роля в съвременната история на човечеството. Струва ми се, че Зураб Церетели е успял да въплъти тези качества в бронз, а неговото произведение ще украсява нашия град.

Зураб Церетели от своя страна се обърнал към събралото се множество с въпрос:

– Харесва ли ви скулптурата, която съм създал?

Когато получил положителен отговор на френски, полски и други езици, той отреагирал по следния начин:

– Знаете ли, вкъщи или в офиса не е възможно да се постави такава вещ. Грамадна е. Така, че приемете я като дар от руския народ, а на кмета на Париж подарявам малко копие.

С тези думи Церетели връчил на Анн Идалго бронзова фигура на Йоан Павел II, висока 40 см.

След церемонията, отговаряйки на въпрос на „Российская газета“, скулпторът казал:

– Пътят беше дълъг и трънлив, но главното е, че монументът е на своето място. Аз се срещах преди с Римския Папа, имахме с него прекрасни беседи. Признавам, че до днес си спомням за него с голямо уважение. Всичко това се постарах да предам чрез бронза. Работата над образа на великия християнин за мен, като художник, беше и сложна, и радостна. Тя се превърна във важен етап в моето творчество.

http://rg.ru/2014/10/25/skulptura-site.html