Стартира масовото производство на руските процесори Байкал-Т1

Експертният съвет на руския Фонд за развитие на промишлеността (ФРП) одобри отпускането на кредит на „Байкал Електроникс“ за започване масовото производство на руските процесори Байкал-Т1, пише kaldata.com.

Руските чипове Байкал-Т1 съдържат две ядра и работят при тактова честота 1,2 GHz. Използвана е MIPS архитектура, а според производителя, чипът отговаря на най-съвременните изисквания към производителността и консумацията на електрическа енергия. Използван е 28 нанометров технологичен процес, а в чипа са интегрирани контролер за DDR3-1600 памет, 10 Gb Ethernet, 1 Gb Ethernet, PCIe Gen.3, управление на SATA 3.0 и USB 2.0 портове.


За последния етап от започване производството на процесорите Байкал-Т1 е необходимо финансиране в размер на 778 милиона рубли. ФРП е одобрил петгодишен кредит в размер на 500 милиона рубли с 5% годишна лихва. Още 278 милиона рубли дава създателят на мощни компютърни системи „Т-платформи“, който контролира 75% от акциите на „Байкал Електроникс“.

До 2020 година „Байкал Електроникс“ възнамерява да произведе 5 милиона процесори, които са достатъчни за връщането на кредита. Новите чипове могат да се използват в промишлената автоматизация, струговете с цифрово програмно управление, мрежовото оборудване и други.