Стартира ежегодната кампания за безплатно обучение във висши учебни заведения в Русия

190 български младежи ще могат да учат безплатно в Русия през учебната 2017-2018 година, съобщи на пресконференция в Стара Загора Ирина Минева – председател на Руски клуб в града и член на НД „Русофили“. Тя представи условията на тазгодишната кампания.

Българите ще могат да учат в 500 университета по над 650 специалности практически във всички сфери – архитектура, физика, астрономия, авиационна техника, политически науки, средства за масова информация, психология и др.

Квотите са за всички степени на образование – бакалавър, магистър, аспирантура. Има места за повишаване на квалификацията, 27 места са за желаещи да изучават руски език в Русия.

Обучението се финансира от федералния бюджет на Руската федерация.

На всички одобрени кандидати се отпуска стипендия, която е достатъчна за заплащане на общежитието. В Московския институт по руски език „Пушкин“, например, месечният наем за общежитие е 30 лв. с включени разходи за топла вода и отопление. Общежитията са близо до учебните заведения, така че не са нужни големи суми за транспорт. И въобще разходите не са повече, отколкото ако учиш в София или във Варна, увери Ирина Минева, като апелира младежите да не се плашат от приказките, че „в Москва животът е скъп“.

Новото от тази година е, че студентите ще имат и правото да работят, за да подпомогнат издръжката си в Русия.

Недостатъчно владеещите руски език  ще могат да запишат едногодишен подготвителен курс по езика, който също е безплатен и осигурен със стипендия.

Започнахме преди 4 години с квота от 50 човека, но поради големия интерес всяка година квотата се увеличава, припомни Ирина Минева. Тя увери, че руската страна се отнася с разбиране, когато кандидатите са повече, и на практика се одобряват всички, които покриват обявените критерии.

Всички документи за кандидатстване могат да бъдат намерени на сайта на Руския културно-информационен център (РКИЦ) в София.