Стартира Вторият международен конкурс за млади рецитатори „Живая классика”.

Възрастта 11-12 години е най-правилната когато децата трябва да се научат да четат книги.

В съревнованието могат да участват шестокласници от всички региони на Русия, и живеещи в чужбина.

Конкурсът „Живая классика”  – е руски вариант на проекта, който се осъществява в Германия вече 50 години. Идеята , от сцената да се рецитират откъси от произведения по начин, който да заинтересува останалите учениците да прочетат цялата книга, дава поразителни резултати.  Немските младежи започнали да изчезват в библиотеките и самостоятелно да си купуват книги.

P7

„Германците  са решили да се съсредоточат върху децата на възраст 11-12 години, – разказва Президентът на Фонда на конкурса „Живая классика” Марина Смирнова. – Това е най-правилната  възраст,  когато децата трябва да започнат да четат книги…Освен това на учениците в тази възраст им харесва да излизат на сцената и да се представят – има съвпадение с това, което им  харесва и това, което искаме от тях.”

P11

«На мен много ми харесва фактът, че учениците са избрали не само класически произведения, но и съвременни автори. Това означава, че децата четат”.  – отбелязва детската писателка  Наталия Волкова.

В Русия конкурсът съществува от  2011 година.Отначало се е провеждал в Санкт-Петербург и се е наричал  «Проверза». А след една година се е превърнал в Общоруски и е получил сегашното име.  През  2013 година «Живая классика» става мероприятие от международен мащаб…

Най-добрите ще бъдат излъчени в Москва в началото на юни. А до тогава резултатите ще се определят на национален етап.

vseruss.ru

P1 P2 P3 P4 P5 P6