Старозагорски социалисти се обявиха против санкции срещу Русия

Общинският съвет на БСП – Стара Загора настоява пред Националния съвет и Парламентарната група на Коалиция „БСП лява България” в най-кратки срокове да се внесе в Народното събрание предложение българското правителство да оттегли подкрепата си за икономически и политически санкции срещу Руската федерация, това е записано в Декларация, приета на заседание късно снощи.

Ръководният орган на левицата в областния град настоява Парламентарната група на БСП чрез действащите парламентарни механизми ясно да заяви своята позиция на категоричен отказ от разполагането на многонационален команден и контролен център на НАТО в България.

Социалистите изразяват своята силна тревога от военните действия в Източна Украйна и няколкото хиляди до момента жертви, в т.ч. и наши сънародници. В документа те изразяват нарастващото безпокойство на членовете на БСП – Стара Загора от засилващото се напрежение в политическите отношения между България и Руската федерация.

„Ние разбираме, че това е в резултат на нарастване на международното напрежение с две централни оси: Запад – радикален ислям и Запад – Русия и че на нашата страна е отредено от Запада мястото на ключов аванпост. Тревога предизвиква стратегията, формулирана от президента на САЩ – да се усилва натиска срещу Русия „с всички възможни средства“, намерила законодателен израз в Резолюция 758 на Конгреса на САЩ от 04.12.2014 г., превърнала се в правна основа за война срещу Русия. Свидетели сме на започване на нова студена война между Запада и Русия.
Решението за разполагане на многонационален команден и контролен център на НАТО в България разглеждаме като важен елемент от тези средства.
Прокламираната цел за създаването му – „за защита на всеки един от съюзниците на пакта от всяка заплаха“, на практика поставя страната ни в ролята на пряк участник във възникнали или възникващи конфликти, без да сме заплашвани от външни фактори, които да касаят националната ни цялост и суверенитет. Самото действие за създаване на такъв логистичен център не предполага разрешаването на споровете в международната политика по мирен път, а чрез налагане на решения с военни способи и нагнетяване на напрежение”, се казва в Декларацията.

Старозагорските социалисти разчитат на здравия политически разум на ЕС за бързо съдействие и посредничество в решаване на конфликта Русия – Украйна. Ефективна първа стъпка в тази посока е незабавното отменяне на икономическите санкции, наложени спрямо Русия. С приетия документ се декларира подкрепа за направеното предложение от Парламентарната група на БСП за организиране и изпращане на хуманитарна помощ за бедстващото население в Украйна, като заявяват готовността си за съдействие и участие.

„Настояваме Президентът на РБългария, 43-то Народно събрание и българското правителство с всички допустими политически средства да работят за дипломатическото разрешаване на конфликта и установяване на мир в Украйна, както и за ненамеса на България във военни действия”, сочи гласуваният текст на пленума.

В съответствие с изразената позиция Общинският съвет на БСП – Стара Загора организира на 18.02.2015 г. протестен митинг-шествие под надслов „С Европа, но никога срещу Русия” с участието на леви, патриотични, неправителствени организации и родолюбиви граждани.