Ставропол е най-уютният руски град

Ставропол — наричан още столица на Кубанската земя, тази година спечели конкурса „Най-благоустроеното селище в Русия”, съобщи агенция „Интерфакс”. В деня на града — 27 септември, се издига девизът „Град на щастливите хора”. На второ и трето място се оказаха Уляновск и Белгород.

Премията за победителите в конкурса включва парично възнаграждение, което правителството отпуска и съответните общини си поделят. Тази година за наградния фонд е определена сумата от 95 млн. рубли. 90 на сто от нея задължително трябва да се използва за благоустрояването на градовете, включително за подобряване жилищните условия на гражданите. Останалите 10 процента се предвиждат за поощряване на служителите, работещи в сферата на комуналните услуги.

В конкурса взеха участие 176 общини от 6 различни категории (три за градовете и 3 за селата), което е два пъти повече от броя на участниците за миналата година. Преди година бяха отличени пет града. За най-благоустроен град бе обявен Калуга. След нея се наредиха Чебоксари, Тамбов, Кемерово и Владимир.