Сръбски доброволци: Изпълнихме мисията си в Новорусия

Командирът на четническия отряд „Йован Шевич”, в чийто състав влизат повече от 200 доброволци, Братислав Живкович в интервю за сръбския вестник „Правда” съобщи за завършената мисия в Новорусия.

„Решението ми за приключването на мисията в Новорусия бе взето поради изцяло практически причини. Ние пристигнахме, когато положението бе тежко и си тръгнахме в момента, в който никой повече не може да каже, че други са им донесли свободата и победата. Ситуацията в Новорусия не може да се влоши повече, тя може само да се подобрява с всеки изминал ден. Украйна е пред крах и във финансов план, и в икономически, и във военен. Сега всичко е в ръцете на политиците”.

Братислав Живкович придава голяма историческо значение на участието на сърбите в сраженията за Новорусия.

„Първо, за първи път сто години след 1914 г. организирани сръбски отряди се сражават на страната на Русия, отначало за Крим, а сега и в Новорусия. Второ, ние се притекохме на помощ не само на руския, но и на сръбския народ, тоест потомъците на сръбските воини, заселили се по тези земи в средата на 18 в. и създали две области и множество градове. Най-старият квартал на Луганск Каменний Брод, е основан от нашите предци. Що се отнася до самите бойци от отряда „Йован Шевич” – аз ще се гордея с тях до края на живота си. Те дадоха много от себе си и доказаха, че са истински сърби и четници!”.

Братислав Живкович заяви също, че нито един сърбин не е загинал, въпреки че много пъти са се сблъсквали лице в лице със смъртта.

На въпрос, получавали ли са пари четниците за участието си в сраженията, Живкович отвърна: „Платиха ни с любовта на народа, който ни прие там, със сълзите и прегръдките на множеството руснаци и сърби”. „Това трябва да се преживее и види лично, това са единствените спомени, които ще останат за цял живот”, допълни Братислав.