Среща с г-н Владимир Поздняков, депутат от Руската Дума

На 8 декември залата на ул. „Позитано“ 20 в София се оказа тясна за изключително сърдечната среща на български обществени организации, партии, творчески и патриотични съюзи с г-н Владимир Поздняков, депутат от Руската Дума. Господин Поздняков е в България по по повод на тържествата в Плевен, по случай 140-годишнината от Руско –турската освободителна война. А това даде възможност и за тази непосредствена среща. Гост на събитието бе и господин Антолий Потапов, председател на Съюза на приятелите на България и бивш посланик на Руската Федерация у нас.

Проявата откри госпожа Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“, която  оповести повода на срещата – 140-години от Руско-турската Освободителна война и възстановяването на българската държавност. Тя запозна гостите с богатия план на Националния комитет  за честванията в България.

Началото на срещата бе нетрадиционно, но предизвика одобрението на всички присъстващи. Депутатът от Руската Дума Владимир Поздняков награди с юбилеен медал „100 години от Великата Октомврийска социалистическа революция“ български общественици и изявени личности: Анжел Вагенщайн, Александър Паунов, Бисер Киров (посмъртно), Васил Коларов, доц. д-р Димитър Генчев, доц. д-р Емилия Лазарова, Иван Иванов, д-р Константин Пеев, Лъчезар Еленков, Любен Василев, Минчо М. Минчев, проф. Минчо П. Минчев, проф. Николай Косев, Симеон Игнатов, Станка Шопова, проф. Чавдар Добрев и Чавдар Стоименов.

Руският гост запозна присъстващите с проявите в Русия по повод на юбилея – 100 години от Великата Октомврийска социалистическа революция. Запозна  българските си домакини и с инициативата “По дороге декабристов. Чита – Петровский Завод“, която е с неговото лично участие и поддръжка. Пътят на 72-ма декабристи от Чита, или 600 версти, изминати пеша заедно с жените и децата им през 1830 г. (7 август – 22 септември) към заточението им в Петровский Завод, в днешни дни е увековечен с този проект. По цялото трасе ще бъдат поставени паметни знаци под формата на „верстовых столбов“, чието реализиране вече е факт. Така нашите съвременници ще си припомнят за идеите, за революционния устрем и подвига на декабристите.

Гостът каза топли думи и за Бисер Киров, когото обичат и ценят в Русия и скърбят за преждевременната му кончина.

Г-н Анатолий Потапов говори за значението на честването на 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война и изрази увереност за ползотворното по-нататъшно развитие на българо-руските отношения.

За честването на юбилеите в България говориха поетът Лъчезар Еленков – заместник-председател на Българския антифашистки съюз, Минчо Минчев – съпредседател на Партия на българските комунисти, Борис Цветков – заместник-председател на ЦС на БАС и председател на ГС на БАС София и др. Изключително силно и въздействащо беше и словото на Анжел Вагенщайн, който прикани през следващата година българите да участват в тържествата на Червения площад, носейки не портрети на свои близки, а портрет на Альоша – обобщения образ на руския войник, отдал живота си за победата над фашизма и за мирното бъдеще на България и на Европа.

Матей Шопкин прочете свое стихотворение, посветено на Русия.

Срещата приключи с пожелания за нови и скорошни срещи.

DSC03793DSC03797

P1320040-1P1320143-1

P1320146-1