Сребристи светещи облаци се появиха над Челябинск

През изминалата нощ жителите на региона около руския град Челябинск отново станаха свидетели на уникално природно явление. Този път това не е метеорит, а светещи облаци, съобщи местен сайт.

Това не е северно сияние, което не се вижда от региона, а специфично природно явление, уточнява астрофизикът Сергей Замоздра. Според него, тези сребристи облаци се движат много бързо в горните слоеве на атмосферата – скоростта им достига до 100 метра в секунда.

Те не се виждат през деня, тъй като са прозрачни. Само през нощта могат да се забележат, като през тях се виждат звездите. Природата на това явление все още не е добре изучена, макар че има хипотези, че са се образували от вулканична пепел или от прах на изгорели в атмосферата метеорити.

Някои последни проучвания, направени от спътници в орбита сочат, че съставът им е от вода и лед. Смята се, че сребристите светещи облаци са сравнително ново явление, наблюдавани са за първи път през 18 век. Учените смятат, че появата им е свързана и с глобалното затопляне на Земята.