”Спутник”: Тоталният провал на Турция в Близкия изток

„Заслепено от регионални приоритети и от и без това ограниченото си разбиране на собствената си външна политика, турското правителство се проваля тотално на сцената на Близкия изток“, пише руското онлайн издание „Спутник“, цитирано от fbr.bg.

Сега „Анкара се държи за палтото на други правителства, за да възвърне поне част от регионалното си влияние“, пише още изданието, цитирайки статия на турския репортер Ист Семи Идиз за ежедневника „Хюриет дейли“.

„Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу попаднаха в клопка, преследвайки нереалистични цели, най-малката от които – дълбоко погрешната презумпция, че Турция е естествен лидер на Близкия изток“, пише Идиз.

Репортерът обяснява, че в резултат на това, Турция е разрушила взаимоотношенията си с Израел и Египет, отчуждила е Иран и, след последната словесна схватка между Анкара и Багдад за изпращането на турски войски в Мосул, е обтегнала връзката си и с Ирак.

Преди Партията на справедливостта и развитието на Ердоган и Давутоглу да дойде на власт, Анкара упражняваше външна политика на ненамеса във вътрешните дела на другите държави, припомня още авторът.

„Ердоган и Давутоглу унищожиха всичко това, твърдейки, че външната политика на Анкара се крепи на ‚сервилно‘ разбиране за регионалните способности на Турция“.

„Не след дълго се разбра, че и двамата нямат дори базово разбиране за силите, играещи роля в тази част на света и къде е мястото на Турция на тази сцена“, пише още Идиз.

„За нещастие, в опитите си да прочистят Турция от ‚сервилност‘ те увеличиха зависимостта на Анкара от външна подкрепа за справяне с регионалните заплахи. Това остави Турция увиснала на палтото на други правителства, безуспешно опитваща се да възвърне загубеното си регионално влияние“.

И макар Реджеп Таийп Ердоган да опитва да си сложи „смела маска“, казвайки че Турция има и други алтернативи освен Русия, последиците от свалянето на руския самолет са показателни единствено и само за „тоталния провал на Турция в Близкия изток“, пише „Спутник“, цитирайки турския журналист.