Справихме се с Иран, ред е на Русия

Покрай полемиката за война с Русия забравихме Иран. Години наред стратези, които не са помирисвали казарма, ни убеждаваха, че България трябва час по-скоро да се пъхне под противоракетния щит на НАТО, за да се пази от бъдещи далекобойни ракети на персите. Не ни даваха нито за миг да помислим, че щитът е насочен срещу Русия. Тъкмо им повярвахме и взеха, та забравиха за Иран. Сега какво да го правим този щит?

Някой би казал: „Много шум за нищо“, но не е така. Важното е, че Иран повече не ни заплашва, защото навреме взехме необходимите мерки в рамките на колективната отбрана на НАТО. Поуката е като вица за туриста в Париж, който вървял край Сена и пляскал с ръце. „Защо пляскаш?“, запитал го бдителен полицай. „Пъдя крокодилите“, отвърнал туристът. „Тук няма крокодили!“, срязал го полицаят. „Няма, защото ги пъдя.“

Когато става дума за война, вероятно не е уместно да се разказват вицове, но няма как, ако някои се правят на сериозни, пък стават смешни.

И „Приключенията на добрия войник Швейк“ са за сериозни събития през Голямата война, но разсмиват. Да вземем пресен пример: военният министър Николай Ненчев заяви на 3 февруари пред Нова телевизия, че има усещане за слухове. Уж е цивилен министър, а сякаш са му дали фуражка два номера по-малка, та му стяга мисълта. „Имам усещане, че слуховете, че се готвим за война, идват от Русия. (…) Налице е информационен пропаганден център, който иска да създаде паника у хората“, заяви министър Ненчев и продължи: „Тази дезинформация мина всички нормални граници – мобилизацията, ядрен център с ракети в Шабла, неща, които не отговарят на истината… Това са спекулации. Тази информация трябва да създаде усещането, че ние правим нещо, насочено към Русия или към Украйна“.

Ако разбирам правилно министъра, някой ни заблуждава, че се готвим за удар срещу Русия, както ни заблуждаваше и за предназначението на противоракетния щит. Според Николай Ненчев източник на дезинформацията е самата Русия, което лесно може да се провери през интернет търсачката Google. За секунди дава отговор в хиляди вариации, като най-красноречивият е: „США решили разместить танки в Восточной Европе“. Очевидно руснаците твърдят, че американците ни превръщат в плацдарм за нападение, защото танковете са нападателно оръжие. Но не е така. Защото го твърдят не руснаците, а американците.

Още на 26 ноември 2014 г. командващият сухопътните войски на САЩ в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис каза в телефонно интервю за AFP, че Пентагонът ще изпрати 150 танка M1 „Абрамс“ и бронетранспортьори „Брадли“ в Източна Европа. Те ще бъдат използвани в операцията „Атлантическа решителност“ с цел да се засили сигурността на балтийските държави и Полша в контекста на политиката на Москва в Източна Украйна. „Ще преценя възможностите. Включително възможността за разполагане на бронетанкови роти или батальони в такива места като Балтика, Полша, Румъния, България“, каза генералът.

Излиза, че източник на информацията или дезинформацията, както я определя нашият министър, не е Русия, а САЩ.

За да омаловажи конфуза, Ненчев обясни: „Говорим за няколко танка, които ще бъдат използвани в рамките на обученията и после ще бъдат извозени от България“. И се оплете още повече, защото Бен Ходжис бе казал друго. „Войниците ще дойдат, ще проведат учението и ще си отидат. Техниката ще остане“. Според американския генерал това ще бъде „много по-евтино“, отколкото да се разкарват танкове напред-назад през Атлантическия океан. Вижда се, че американците разсъждават прагматично и не крият целите си. Неизвестно защо подгласниците им в нашето правителство изопачават думите им. Все пак Ненчев призна, че танковете идват не за да си ходят: „Имаме над 76-77 общи учения и танковете ще бъдат използвани за тях. Ще бъдат разположени в базата в Ново село“. Толкова много учения с участието на танкове си е като война през цялата година, а може би и по-дълго. Правилно би било да ги приемем за неограничено време като вкопаните някога по южната ни граница германски танкове „Майбах“. Разликата е, че американските ще бъдат по на север и ще се движат, което означава, че ще могат да стигнат още по на север.

Щом американците казват, че ще ги използват в операция за повдигане духа на балтийските държави и Полша срещу Русия, няма защо да ги поправяме. Те казаха и още нещо – че ни смятат за фронтова държава и затова ще разположат у нас команден център. Хич да не си ходил войник, пак ще знаеш, че фронтът е място, където става военен сблъсък. Нищо че външният министър Даниел Митов се направи в понеделник на ударен от гръм: „Пълна лудост е, че някой заплашва държавата ни или че ние заплашваме други“. Но няма защо Москва да ни пуска дезинформация – ние вярваме на американците. На 28 януари помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви: „Ние трябва възможно най-бързо да създадем командни и контролни центрове във всичките шест страни по фронтовата линия“, без да уточни кои са въпросните държави. Не се и наложи да уточнява, защото нашият военен министър потвърди очевидното: няма да има „база“ на НАТО в Шабла, а само ще бъде изграден координационен център от 50 военни в София, като половината ще са от България. Дали американците ще командват от София или Шабла, не е толкова важно. По-важното е, че в техните планове фронтът на сблъсъка им с Русия минава през България.

Разбира се, те ще разчитат и на участието на българската армия, за която от историята се знае, че има навика да шикалкави, когато бъде викната на източния фронт. За да няма хитруване като в миналото, мобилизацията й става конспиративно – вместо повиквателни резервистите получават покани във военното министерство за… женска консултация

Колкото и да не ви се вярва, твърди го министърът, а той е сериозен човек. „Това е актуализация на списъците. Изпращаме писмо на съответното лице, че трябва да се яви, за да се направи справка. Проверяваме дали тези хора са още в България, какво е здравословното им състояние, дали не са в майчинство – защото в българската армия има и жени. Касае се за около 3 хиляди души. Те са резервисти, трябва да знаем дали можем да разчитаме на тях“, посочи Ненчев.

Опасността от информационна война на българска територия бе ясно определена в знаменитата визия „България в НАТО 2020″ на служебното правителство на Георги Близнашки, разгласена пред света от президента Росен Плевнелиев на Срещата на високо равнище на НАТО в Уелс миналия септември. Според документа източникът на информационната заплаха е Русия, която води „хибридна война“. Личи си, че министър Ненчев се придържа към „визията“, което потвърждава нейната актуалност след краткото пребиваване във властта на Близнашки и неговия военен министър Велизар Шаламанов. Шаламанов дойде от Брюксел и пак там се върна, но видимо е оставил достатъчно суфльори в министерството, щом министърът хвърля с такава лекота информационни кьорфишеци, подавани му от тях. Информационната война наистина е започнала, а фронтовата линия минава през високите етажи на властта, където вече сноват лица с тежки контузии.

Светослав Терзиев

„Сега”