Спор в парламента: Износът ни за Русия спаднал с 35%, компенсациите – нищожни

Как се отразяват санкциите срещу Русия на България? Какво губим? Какви са компенсациите? С тези горещи въпроси Волен Сидеров подпука вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев.

„Да, има спад. Износът ни за Русия е намалял с 35% за първите три месеца на тази година – от 73 млн. евро на 50 млн. евро“, призна Дончев.Според Дончев през 2014 година от 22 млрд. евро износ, то износът само за Русия е около 527 млн. Специално за селското стопанство за миналата година сме изнесли продукти за 70 млн. долара, уточни Дончев. Изнасяме главно плодове, зеленчуци и мляко, каза вицепремиерът.

Сидеров не пропусна да заяви отново учудването си, след като санкциите носят вреди и както унгарският премиер Виктор Орбан е казал – „Европа си простреля крака“ – всички в Европарламента са гласува единодушно. „Защо няма дискусия? Компенсациите са нищожни – 1.5-2 млн. евро. Това е смешно“, заяви лидерът на Атака. Той добавави, че Дончев не бива да изтъква като добър факт малкия стокообмен с Русия. През последните години беше направено всичко възможно да ни откъснат от един голям пазар като руския, добави националистът. Той обвини Дончев, че след като сме искали помощ за 1,4 млн. евро, а се очертава да получим 398 хил. евро, значи стотици български фирми ще фалират. Ние трябва да поставим исканията си, за да се сети и Брюксел, че „има такава държава България”.

„Няма предвидени отделни компесаторни инструменти от ЕС заради наложените санкции на Съюза срещу Русия“, заяви вицепремиерът. „На общия фон загубите не са толкова големи“, отвърна Дончев, но призна, че е хубаво санкциите да паднат. „Въпросът за обезщетение на България заради санкциите на ЕС срещу Русия и контрасанкциите има поне три прочита – емоционален, политически и икономически“, заяви вицепремиерът. Дончев напомни на Сидеров, че санкциите срещу Русия от ЕС са наложени единодушно. България винаги е поддържала една умерена позиция.

„Още на 30 август миналата година беше приет регламент от ЕС да се помага на производителите на плодове и зеленчуци заради промяната на цените. От българска страна са подадени заявления за помощ на стойност 1,4 млн. евро, като са одобрени заявления за 398 хил. евро“, посочи Дончев.

Дончев се съгласи, че е от интерес на България да има по-засилен стокообмен с Русия. Да, щета за България заради санкциите има. Но да не забравяме, че вносът на Русия в България е на стойност от около 4 млрд. евро, каза вицепремиерът. Надявам се политическата ситуация в Украйна да деескалира и взаимните санкции да отпаднат, прибави Дончев. Той попита и Сидеров откъде знае, че Полша ще вземе обезщетение от 380 млн. евро за селското стопанство, след като данните сочат, че Варшава е подала заявление за помощ за този сектор от 26 млн. евро.

Самият Сидеров изчисли щетите от санкциите върху Русия за България на 1 млрд. евро.