Спецслужбите да се равняват по Путин, смятат руснаците

Дом на А.К. Жиро. Елемент на декора

Руските спецслужби би трябвало да следват примера на Владимир Путин, смятат 21% от анкетираните от Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ). Другите имена от историята на КГБ, препоръчвани от руснаците, са Фелкс Дзержински и Юрий Андропов (по 17%).

В проучването, разпространено по повод днешния Ден на работницитев органите на сигурността, като пример за следване се изброяват още Макс Щирлиц (15%), Джеймс Бонд (10%) и дори Едуард Сноудън (5%), съобщи агенция РИА „Новости“.

Почти половината анкетирани (47%) смятат, че службите се нуждаят от нова структура и млади кадри, а 40% – че трябва да се опират на опита от предишните години. „Традиционалисти“ са предимно членовете на компартията (53%), а „реформатори“ – привършениците на извънпарламентарната опозиция (57%).

Над една трета (37%) считат, че дейността на създадената през декември 1917г. Общоруска извънредна комисия (Всероссийская чрезвычайная комиссия, или ВЧК) на болшевиките е донесла повече полза на страната. Всеки пети (20%) оценява негативно работата на институцията за сигурност и терор, от която се раждат НКВД и КГБ, отговорни за смъртта на стотици хиляди хора, преследвани по политически причини..