„Союз ТМА-17М“ достави успешно новия екипаж на МКС

Ракетата-носител „Союз-ФГ“ с пилотирания космически кораб „Союз ТМА-17М“, на борда на който се намира международния екипаж, излетя от космодрума в Байконур в нощта срещу четвъртък, предаде ТАСС.

На Международната космическа станция (МКС) пристигнаха руснакът Олег Кононенко, японецът Кмия Юи и американецът Чел Линдгрен. За Кононенко този полет ще бъде трети – той е прекарал извън Земята вече 391 денонощия и три пъти е излизал в открития космос. За Юи и Линдгрен това е първото пътуване в космоса.

В момента на МКС работят руските космонавти Генадий Падалка и Михаил Корниенко, както и американският астронавт Скот Кели.

Скачването с МКС е преминало нормално – в определения час 5:45 московско време и в автоматичен режим.

„Корабът „Союз“ се скачи с малкия изследователски модул „Рассвет“, съобщи пред журналисти представителят на Роскосмос Игор Комаров.

Той заяви, че руското правителство е приело решение да одобри експлоатацията на руския сегмент от станцията до 2024 г. Ръководителят на космическото ведомство счита това за добър пример, че „космосът е сфера, в която националните и политически интереси трябва да се подчиняват на общочовешките ценности“.

Освен това, ръководителят на Роскосмос потвърди подготвящото се през август изстрелване на ракетата-носител „Протон“. По думите на Комаров, изстрелването ще бъде произведено с търговски товар. Името на космическия апарат, който ще бъде изстрелян, не бе назовано.