Сочи след Олимпиадата – игрална зона или достъпен курорт?

Разходите за Олимпиадата могат да продължат да се увеличават и след нея, пишат руските средства за масова информация. Това е свързано с факта, че властите още не са решили, какво ще стане със Сочи след Игрите, пише руското издание „Аргументи и факти”.

Издръжката на олимпийските обекти в Сочи ще погълне около 7 млрд. долара в близките три години, защото още не се знае за какво точно да се използва построеното, пише Bloomberg.

Специална икономическа зона

Ръководителят на инвестиционния фонд „Интеррос” Владимир Потанин предлага на руските власти там да бъде създадена специална икономическа зона. Работата е там, че милиардерът е собственик на ски-курорта „Роза Хутор” в Сочи. А създаването на специална икономическа зона ще му позволи да икономисва от данъци и за 15 години да си покрие разходите, похарчени за проекта. Но местните власти, естествено, не прегръщат тази идея, тъй като ако се въведат данъчни преференции, това ще бъде в ущърб на местния бюджет.

Понастоящем в Русия действат около 20 такива специални икономически зони, чиито жители се ползват с преференции във вид на освобождаване от данък имущество, поземлен и транспортен данък, а данък печалба вместо задължителните 20%, там са 15,5%.

Европейски курорт

Собственикът на компания „Базовый элемент” Олег Дерипаска предлага Сочи да стане конкурентен европейски курорт. Но за реализацията на тази идея са необходими допълнителни инвестиции в размер на 10-15% от вече похарчените за строителството на олимпийската инфраструктура средства.

„На Сочи му трябват година и половина – две довършителни работи, за да стане курорт, който да бъде конкурентен не само на курортите от България, Турция и Египет, но и на европейските”, – смята милиардерът.

http://www.aif.ru