Сочи – новото Елдорадо

Държавната кооперация на Русия „Олимпиястрой“ се превърна в символ на прахосничество, а за мнозина „просветени“ – истинско Елдорадо. През нея минаха 6,3 млрд. долара, за да се построят 11-е най-скъпи съоръжения в историята на спорта. Само стадион „Фист“ струва 2,5 пъти повече от всички свои „събратя“ по света. Начело на дружеството бяха четирима души. Първи бе „нефтохимикът“ Семен Вайнщок. Той не построи нищо, но поиска увеличение на бюджета с 1,5%. Той беше сменен през 2008 година и замина веднага за Лондон, а от 2010 година е гражданин на Израел. Следващият беше Виктор Колодяжний, бивш кмет на Сочи. Той затегна начина на продажба на земя и се наложи да се оттегли – лични причини. Не успял да придвижи напред важния за страната проект. Шеф номер 3 стана Таймураз Белоев. Той увеличи разходите, но с тях и сроковете за построяване на обектите. Белоев също не оправда доверието на Москва. Махнаха го, а при проверките стана ясно, че е напълнил компанията с фиктивни „сътрудници“.

Последният шеф, бившият премиер на Чувашия Сергей Гапликов, все пак успя да завърши проекта „Сочи“. И той поиска нови пари, а за капак си затвори сериозно очите за качеството на доста от обектите. Властите заведоха няколко дела за надуване на цените към „Олимпиястрой“. Нито едно обаче не е вкарано все още в съда. Отчетите на дружеството носят гриф – само за служебно ползване. Все пак някои от тях изтекоха. Оказа се, че едно от основните пера е заплати и премии. Средно служителите му са получавали по 3900 долара на месец!

Градски обекти

Стадион „Фищт“

Капацитет: 40 000 зрители
Цена: 519,9-703,4 млн. долара

По първоначална оценка съоръжението трябваше да струва 49 млн. долара. И то в най-скъп вариант. По време на строежа цената се оскъпи 14 пъти. Вдигна я компанията „Ингеком“, която по подобен начин източи Москва чрез връзките на собственика си Михаил Рудяк с кмета Лужков. За капак работниците бяха ужилени с по две заплати.

Оценка: Едно място струва – 13 300 долара

Зимен дворец „Балшой“

Капацитет: 12 000 души
Цена: 302 млн. долара

Компанията „Мостовик“ по принцип се занимава с мостове и тунели. Най-известният й проект излезе златен. Същото се получи и с главния стадион за хокей в Сочи. Съсобственик във фирмата е кметът на Омск Вячеслав Двораковский и никой не му задава неприятни въпроси.

Оценка: Цената на едно място е 25 200 долара – колкото чисто нова „Тойота Корола“

„Шайба арена“

Капацитет: 7000 души
Цена: 104 млн. долара

Един от няколкото обекта, които се финансират от фонда на олигарха Искандер Махмудов. Той обяви, че залата е подарък от него за Сочи и не иска да си търси парите. Те са потънали в джоба на Игор Найвалт. През 90-е той върти бизнес в престъпната групировка на Тамбовски, но и с основателите на кооператива „Езеро“, в който влизат Путин, шефът на РЖД Якунин и Фурсенко, бивш министър на образованието. Найвалт получи потупване по рамото от всички.

Оценка: С тези пари може да бъдат построени 3 400 хокейни площадки

Планински обекти

Път „Красна поляна“

Комбинация от автомобилно и железопътно трасе

Цена: 8,9 млрд. долара

Най-скъпият олимпийски обект. За него са похарчени толкава пари, колкото отидоха за провеждането на игрите във Ванкувър преди 4 години. За пътя отговаря Владимир Якунин, шеф на руските железници (РЖД) и стар приятел на Владимир Путин. РЖД издаде заповед за изпълнението на две големи компании без конкурс. Първата от тях СК „Мост“ принадлежи на Владимир Костилев и Евгений Сур, както и на авера на Путин – Генадий Тимченко. Ръководител на втория подизпълнител „Трансжстрой“ е тясно свързан с РЖД. За строителството те са привлекли „Мостотрест“, който (изненада!) се контролира от трети приятел на Путин – Аркадий Ротенберг. В крайна сметка бяха изхарчени с 90% повече пари от реалната стойност на обекта.

Оценка: За тези пари можеше да се купи по един хладилник на всеки жител на Краснодарския край.

Комплекс „Планинска люлка“

Шанци за ски скок и медийна база
Цена: 2,45 млрд. долара

Сигурно, най-скандалният строеж на Олимпиадата. С него се занимаваше Могомед Билалов, брат на вицeпрезидента на руския олимпийски комитет Ахмед Билалов. Издаването на шанците се забави с две години. Президентът Путин публично призна, че с качеството и срока на строежа има проблем. Ахмед Билалов беше уволнен от всички постове, които заемаше, а от прокуратурата заявиха, че са повдигнали обвинение срещу него за углавно престъпление. Мохамед Билалов беше обвинен задочно и братята избягаха в чужбина.

Оценка: Комплекс „Планинска люлка“ струва почти колкото 8000 детски площадки.

Трасе за бобслей „Шейна“

Капацитет: 9000 места
Цена: 75,6 млн.

Трасето беше изградено от „Мостовик“, компания на бизнесмена от Омск Олег Шишов. „Шейна“ е един от обектите, за които ще се търси наказателна отговорност. Следователите са на мнение, че бюджетът е неправомерно завишен. Повече от половин година обаче обаче не може да бъде повдигнато дело и да бъдат назовани имената на виновните.

Оценка: На същата цена можеше да бъдат построени 18 басейна.

В името на рекорда

Пресцентър
Цена: 1,2 млрд. долара

Сградата заедно с двата хотела е строена от „Кубанстройинвест“, която е собственост на Роман Абрамович. Проектът е на „Инжтранстрой“, зад който се крие Аркадий Ротенберг, един от най-близките приятели на Путин. Обектът започна да се строи без одобрение. Главният инженер бе вкаран в затвора за измами. През октомври 2013 година работник си заши устата в знак на протест, след като не бе вземал пари от 3 месеца. Сроковете не бяха спазени, но никой не бе подведен под отговорност.

Оценка: С парите може да бъде подарен лаптоп на всеки руски ученик, който завърши гимназия.

Долното село
Капацитет: 4285 места
Цена: $764,5 млн.

Олег Дерипаска е един от малкото частни инвеститори. В този случай обаче той не се е бръкнал в джоба. Селото е изградено с държавни пари. „Внешекомбанк“ му даде заем от $672,8 млн. с обещанието да бъдат върнати след игрите, когато комплексът бъде разпродаден като квартири. Желаещи да живеят там засега няма на хоризонта.
Оценка: Едно легло се оценява на 363 000 долара, каквато е цената на двустаен апартамент в Москва.

 .