Сочи: всички рекорди са счупени

11-те зимни Параолимпийски игри завършиха.

На арената на стадион „Фищ” в Адлер се състоя церемонията по закриването. На тези състезания руските спортисти счупиха предишния световен рекорд по количество на наградите, спечелени от представители на една страна на Параолимпиадите. В 1984 година в Инсбрук австрийските спортисти спечелиха 70 медали. В Сочи в актива на руснаците има 80 медали!

Домакините на сочинската Параолимпиада спечелиха 30 златни, 28 сребърни и 22 бронзови медали. Спортистите на Германия се класираха на второ място с 15 медали, от които 9 са златни.

На предишната Параолимпиада в канадския Ванкувър руснаците спечелиха 38 медали, всички са в състезанията на скиорите и биатлона. Този път биатлонистите и скиорите донесоха за отборното класиране 62 медали. Още 16 медали, от които 6 златни, спечелиха състезателите в алпийските ски-дисциплини. Сребърни медали спечелиха отборите на Русия по кърлинг и следж-хокей. Успешното представяне на дебютантите на параолимпиадата, руските следж-хокеисти, до известна степен притъпи болката в сърцата на руските фенове от неуспешното представяне на нашия отбор по хокей на олимпиадата.

Най-голям принос за медалите на националния отбор на Русия има спортистът от краймосковския град Дмитров, Роман Петушков, в ски-бяганията и биатлона. В Сочи той спечели 6 златни медали!

Чуждестранните журналисти много време се опитваха да изясняват от спортистите и треньорите тайната на този невероятен успех. Носителят на два златни медала, знаменосецът на руския отбор на церемонията по откриването на параолимпиадата Валерий Редкозубов отговори на този въпрос откровено:

– Защото ние, руснаците, подсъзнателно най-много обичаме своята родина, и което дава резултати. А нашите параолимпийци са най-силните, защото в Русия са много тежки условията за живеене, може да се каже за оцеляване в сравнение с Европа.

Главният резултат на Параолимпиадата за руснаците не е в головете, точките и секундите, а в промяна на отношението към хората с ограничени физически възможности. Според министъра на спорта на Русия Виталий Мутко, сега в страната параолимпийският спорт преживява истински бум:

– През последните три години, докато ние се готвехме за Параолимпиадата, в Русия количеството на инвалидите, въвлечени в спорта, се увеличи два пъти. Днес 3,5% от гражданите вече са въвлечени в спорта. Ние откриваме 45 детски спортни школи за деца-инвалиди. И вие виждате откъде са спортистите: Тюмен, Ханта-Мансийск, Красноярск, Москва, Московска област, Удмуртия, Башкортостан. Онова, което е направено сега, ще има своите резултати и в олимпийското движение, и в параолимпийското.

В Русия за първи път се проведе Параолимпиада. Никога руските параолимпийци не са се представяли при такава мощна подкрепа на трибуните. Техните победи предоставиха на всички руснаци възможността да изпитат гордост за своята страна и да внушат огромно уважение към параолимпийския спорт.