София отбеляза 137 години от Освобождението на България

Тържества по случай Националния празник на Република България на 3 март се провеждат днес в цялата страна.

В София тържествена церемония пред паметника на Българските опълченци събра стотици столичани и гости, които почетоха паметта на българските опълченци и руските войници, участвали в Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.г. На събитието присъстваха Любомир Коларов, председател на Сдружение „Приятелите на Русия „Александър Невски“, Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия в България, Борис Громов, представител на правителството на Москва в София и други. Освен тях цветя пред паметника на Българските опълченци бяха поднесени и от жителите на столицата.

По повод празника на паметника се проведе празнична програма.

„Скъпи софиянци, позволете ми да изпълня едно почетно решение на правителството на Москва и да ви предам най-искрения и дълбок поздрав по случай Националният празник на България от името на кмета на Москва Сергей Собянин, на членовете на правителството и на московчани“, каза Борис Громов в своето слово по случай паметната дата от Освобождението на България. Освен това, посланикът на Русия беше награден от Любомир Коларов с орден Самарското знаме за неговият принос в отношенията между Русия и България. Н.пр. Юрий Исаков поздрави българския народ с техният национален празник.

Със съдействието на Национално Движение Русофили, на церемонията се раздаваха лентички в цветовете на България и Русия, наричани „Лента на Дружбата” в чест на Трети март – Денят на Освобождението на България от османско иго, осигурени от Сдружение „Башкортостан – България”. Акцията „Лента на Дружбата” се провежда от Сдружението „Башкортостан – България” за четвърта поредна година в България и Русия.

DSC_0847

Всяка година лентите украсяват честванията на Освобождението в Българския културен център в Уфа (Република Башкортостан Руската Федерация), във вузовете на Уфа и други градове. „Лентите на Дружбата“ вече са били част от мероприятия в цяла България – на Шипка, в Стара Загора, Шумен, Пазарджик, Русе и Добрич. „Лентата на Дружбата“ обединява хората от различни градове на България и Русия. Обединява ги паметта за подвига на освободителите и необходимостта от развитието на българо-руските отношения на всички нива.

Фото: Олга Гурска

DSC_0845

DSC_0860

DSC_0857

DSC_0805

DSC_0822

 

DSC_0848

DSC_0810

DSC_0872

DSC_0813

DSC_0796