В София бе почетена паметта на генерал Гурко

В София бе отбелязана 190-та годишнина от рождението на руския генерал Йосиф Гурко, герой от Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. В Съюза на българските журналисти се проведе тържествено мероприятие, а пред паметника на генерала бяха положени цветя.

Compressed file

Compressed file

Compressed file

В Съюза на българските журналисти професор Румяна Михнева представи на събралите се уникална презентация за ролята на Йосиф Гурко в Руско-турската война, в хода на която България бе освободена от петвековно османско иго. С приветствени слова към присъстващите се обърнаха съветникът от посолството на Русия Алексей Новосьолов и ръководителят на представителството на Россътрудничество в България Павел Журавльов.

Compressed file

Compressed file

Бяха връчени паметни награди на автора на книгата за генерал Гурко – Розалина Евдокимова.

Compressed file

В програмата беше включена и прожекция на документалния филм-концерт, посветен на 140-та годишнина от Руско-турската война и възстановяването на независимостта на България.

Бюстът на генерал Гурко е издигнат в София през 2013 година.

Compressed file

В деня на 190-та годишнина от рождението на генерала пред паметника се събраха представители на посолството на Русия: съветниците Роберт Шестаков и Алексей Новосьолов, Валентин Гусев и други, сътрудници от представителството на Россътрудничество в България – началник отдела Наталия Ерьомина, сътрудниците от РКИЦ Алексей Ерьомин и Константин Пеев, членове на Съюза на българските журналисти и Дружеството на випускниците от съветски и руски вузове „Найден Геров“. Бяха положени цветя и венци. Константин Пеев произнесе кратка реч, в която напомни за ролята на генерал Гурко в освобождението на София, и разказа за връзката между монументите на генерал Гурко в България и в руския град Твер: там също има паметник на героя, а един от тверските ковачи по собствена инициатива е изработил за монумента в София декоративни фенери.

Йосиф Владимирович Гурко е руски генерал-фелдмаршал, виден военачалник. Генерал Гурко е знаменит със своите победи в Руско-турската Освободителна война от 1877 – 1878 г. Паметта на генерал Гурко особено се почита в България. Негово известно изказване гласи: „Отечеството ми е Русия, Родината ми – Тверската земя, а сърцето ми и любовта ми – България“.

Източници:

bgr.rs.gov.ru/ru/news/32822

Память русского генерала Гурко почтили в Софии

16 июля

190 лет со дня рождения русского генерала Иосифа Гурко, героя Русско-турецкой Освободительной войны 1877 – 1878 гг., отметили в Софии. В Союзе болгарских журналистов прошло торжественное мероприятие, а к памятнику генералу были возложены цветы.

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Pamyat’-russkogo-generala-Gurko-pochtili-v-Sofii-50692

Память русского генерала Гурко почтили в Софии

18/07/2018