Игра за граф Игнатиев зарадва ученици

Посолството на Русия вчера отвори врати за интелектуална игра на четири ученически отбора. Така бе отбелязана 185-ата годишнина от рождението на изтъкнатия руски дипломат и държавен деец граф. Николай Николаевич Игнатиев, чиято съдба и професионална кариера е неразривно свързана с България.

На 3 март 1878 г. той подписва от руска страна Санстефанския договор между Русия и победената във Руско-турската война през 1877-1878 г. Турция. На тази дата след петвековно турско владичество България отново се появява на картата на Европа като суверенна държава с територия, излизаща на две морета.

В младежката интелектуална игра участваха четири отбора – тези на училището към Посолството на Русия в България, СОУ 18 „Уилям Гладстон“, София, СОУ 133 „Александър Пушкин“, София и СОУ „Максим Горки“ от Стара Загора.

Състезаващите се отбори на ученици от горния гимназиален курс трябваше в няколко конкурса да покажат знанията си за личността и кариерата на граф Николай Игнатиев, общата история на Русия и България, да представят своята визия на бъдещето на руско-българските отношения и връзките между двата народа.

Преди старта на състезанието кметът на Плевен Георги Спартански подари на посолството портрет на графа и напомни, че през следващата 2018 г. в Плевен ще бъде тържествено отбелязана 140-та годишнина от Санстефанския договор.

Кметът посочи, че битката при Плевен, където на 10 декември 1877 г. руската армия разбива турската, има голямо значение за крайната победа на Русия във войната за освобождението на България.  Сред почетните гости на събитието бяха известни политици, общественици, както и първият български космонавт Георги Иванов.

Посланик Макаров увери кмета, че ще бъде в града на Плевенската епопея за отбелязването на славната дата. Той благодари на участниците във викторината и напомни, че дипломатите понякога са не по-малко важни от армията. „Ние често говорим за историческите събития“, но рядко за участниците и героите в тях“, каза руският посланик.

Той съобщи, че следващата година на улицата в София, която носи името на граф Игнатиев, ще бъде поставен паметник на забележителния руски дипломат със съдействието на Софийската община.

Въпросите към четирите отбора не бяха само за живота и делото на граф. Игнатиев, но и за миналото, настоящето и бъдещето на руско-българските отношения, за дипломацията като професия. Младежите изразиха убедеността си, че общата история, религия и славянска близост на езиците и културата ще продължат да се развиват в интерес на двата народа.

Въпросите не бяха лесни, а и конкуренцията между отборите бе голяма. В един момент водещият на състезанието Драго Драганов попита каква свързва българския президент Румен Радев с граф Игнатиев. „Авиобазата Граф Игнатиево“, веднага отговори съобразителен състезател от екипа на училището към руското посолство.

При един умен отговор на въпрос за дипломацията от публиката се чу глас: „Браво! Ето ги бъдещите дипломати“. Не бе пропуснат и въпросът как се казва подарената на руския президент Владимир Путин от бившия български премиер Бойко Борисов каракачанска овчарка.

Много рядко имаше нужда от намеса на компетентното жури, ръководено от съветника по културните въпроси Кирил Рънза. Младежите се представиха чудесно.

Краен победител от трите кръга на конкурса стана отборът на СОУ 133 „Александър Пушкин“, който спечели купата и медалите, връчени от посланик Макаров. На второ, трето и четвърто място се наредиха екипите на СОУ 18 „Уилям Гладстон“, училището към посолството на Русия и СОУ „Максим Горки“ от Стара Загора. Те получиха книги и други подаръци. Първият отбор бе зарадван и с едноседмична почивка в курортния комплекс „Камчия“.

Автор: Любомир МИХАЙЛОВ, Стандарт