СОУ „Васил Левски” във Велинград с оборудван кабинет за изучаване на руски

СОУ „Васил Левски” във Велинград е едно от малкото училища, които спечелиха одобрение от фонд „Руский мир” и очакваме с тяхна помощ да ни бъде оборудван кабинет за изучаване на руски език. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик директорът на училището Емил Моллов.

„Предвижда се създаване на интерактивна среда с плазмени телевизори, компютри, отваряне на библиотека, в която да имаме директна връзка към Държавния институт за изучаване на руски език в Москва, като това нещо се финансира директно от руската столица. Дори очакваме на предстоящото откриване на кабинета при нас да присъства руският посланик Юрий Исаков”, добави Моллов. Той уточни, че в училището във Велинград се изучава руски език като втори чужд език, а от ръководството на учебното заведение имат намерение от следващата учебна година да го обявят като профилиращ предмет и приемът да бъде организиран с първи профилиращ предмет английски език и втори – руски език.

„В момента Велинград, заради руските туристи, има нужда от хора, които говорят руски език, а няма много такива хора. Затова руски трябва да се изучава и то на добро ниво, а не с два часа седмично”, коментира Емил Моллов. Той каза също, че през тази седмица ще присъства на прием в руското посолство в София, където ще бъде уточнено кога ще бъда оборудван и открит кабинетът за изучаване на руски език.