Сорос: Русия се превръща в световна държава на фона на разпадането на ЕС

Мултимилиардерът Джордж Сорос заяви, че вижда превръщането на Русия в световна държава, докато Европейският съюз се руши, предаде Ройтерс, цитирана от РИА Новости.

В своя реч на мероприятие в Лондон на организацията на Михаил Ходорковски „Отворена Русия“ Сорос отбеляза, че сегашното положение на нещата в голяма степен е сходно с историята на създаването и просперитета на европейското наддържавно обединение в годините на разпадането на Съветския съюз.

В началото на юни Сорос отбеляза, че има голям шанс Европейският съюз да се разпадне заради мигрантската криза, предизвикателствата около Гърция и при потенциално излизане на Великобритания от Общността. „Ако Великобритания излезе, това може да отприщи общо излизане и разпадането на Европейския съюз ще стане практически неизбежно”, убеден е милиардерът.

По-рано Сорос публикува статия в британския вестник Guardian, в която предупреждава Лондон за възможен „черен петък“ още на следващия ден след референдума в случай, че населението гласува за изход на Великобритания от ЕС. Според него, давайки вота си за брекзит, британците ще провокират падане на лирата до нивото на еврото и болшинството от жителите на страната ще обеднеят.