Сорос готов да инвестира 1 милиард в Украйна

Милиардерът Джорд Сорос е готов да инвестира в Украйна 1 млрд. долара при условия, че западните страни помогнат на частните инвестиции там. Това заяви самият той в интервю за австрийското издание „Дер Щандарт“, циткирано от БГНЕС.

„Без Меркел няма санкции срещу Русия. Те са важни. И аз също осъзнавам, че те са едно необходимо зло, но те няма да са достатъчни за дълго“, допълни още той.

„Западът може да помогне на Украйна като увеличи привлекателността й за инвеститорите. Необходима е застраховка на политическия риск. Това би могло да приеме формата на финансиране на европейски лихвени проценти – много близки до нула“, заяви той пред австрийското издание.

Според Сорос вече съществуват конкретни бизнес идеи като за пример дава евентуални проекти в земеделието и инфраструктурата.
В своето последно интервю Сорос намали и шанса за излизане на Гърция от еврозоната. Миналата седмица той обяви тази възможност като „50 на 50“, а сега като „една трета“, като причина за това е посещението на премиера Алексис Ципрас при германския канцлер Ангела Меркел.