Сондажни платформи на „Черноморнефтегаз“ са били изтеглени към бреговете на Крим заради терористична заплаха

Две сондажни платформи на „Черноморнефтегаз“ са били изтеглени на буксир от Одеското газово находище към бреговете на Крим, заради повишена терористична заплаха в неутрални води. Това каза пред журналисти генералният директор на компанията Игор Шабанов, предаде ТАСС.

„Тези платформи се намираха в Одеското газово находище. То се намира в неутрални води с неопределен международен статут. По указание на лидер на републиката Сергей Аксенов, във връзка с повишена терористична заплаха, получихме препоръки да ги преместим в териториалните води на Русия“, каза той.

По-рано беше съобщено, че кораб под турски флаг е опитал да попречи на преместването на платформите в руски териториални води. „По маршрута на плаване на конвоя от плавателни съдове с взети на буксир съдове се появява неидентифициран търговски кораб под турски флаг. Действайки в нарушение на международните правила за предупреждение за опасност от сблъсък на кораби в морето и общоприетите норми за морско корабоплаване, турският кораб не е дал път на конвоя, пресичащ пътя му, и направил опит да спре на пътя му на движение, което е създало извънредна ситуация. Капитанът на турския кораб не е осъществил радиоконтакт със съпровождащите кораби и не е отговорил на повикванията“, се казва в съобщение на „Черноморнефтегаз“, без да се уточнява датата на инцидента. Шабанов подчерта, че „Черноморнефтегаз“ продължава да добива газ от Одеското находище, въпреки терористичната заплаха.

 

Превод: Васил Гьошев, focus-news.net.