Снимка:  Черноморнефтегаз.

Снимка: Черноморнефтегаз.

Сондажни платформи на “Черноморнефтегаз” са били изтеглени към бреговете на Крим заради терористична заплаха

Публикувано от:

Две сондажни платформи на “Черноморнефтегаз” са били изтеглени на буксир от Одеското газово находище към бреговете на Крим, заради повишена терористична заплаха в неутрални води. Това каза пред журналисти генералният директор на компанията Игор Шабанов, предаде ТАСС.

„Тези платформи се намираха в Одеското газово находище. То се намира в неутрални води с неопределен международен статут. По указание на лидер на републиката Сергей Аксенов, във връзка с повишена терористична заплаха, получихме препоръки да ги преместим в териториалните води на Русия“, каза той.

По-рано беше съобщено, че кораб под турски флаг е опитал да попречи на преместването на платформите в руски териториални води. „По маршрута на плаване на конвоя от плавателни съдове с взети на буксир съдове се появява неидентифициран търговски кораб под турски флаг. Действайки в нарушение на международните правила за предупреждение за опасност от сблъсък на кораби в морето и общоприетите норми за морско корабоплаване, турският кораб не е дал път на конвоя, пресичащ пътя му, и направил опит да спре на пътя му на движение, което е създало извънредна ситуация. Капитанът на турския кораб не е осъществил радиоконтакт със съпровождащите кораби и не е отговорил на повикванията“, се казва в съобщение на “Черноморнефтегаз”, без да се уточнява датата на инцидента. Шабанов подчерта, че “Черноморнефтегаз” продължава да добива газ от Одеското находище, въпреки терористичната заплаха.

 

Превод: Васил Гьошев, focus-news.net.