Солистът на Любэ празнува 60 с три концерта

На 60 години е вихърът на най-истинския живот, преди това е нещо като генерална репетиция. Това твърди фронтменът на най-популярната руска група „Любэ“ Николай Расторгуев, който днес навършва точно шейсет години. Юбилеят ще бъде ознаменуван с два концерта на огромната сцена на „Крокус Сити Хол“ в Москва на 23 и 24 февруари, след което е предвиден и гастрол в Санкт-Петербург, пише „Стандарт“.

В навечерието на рождения ден  Расторгуев казва, че се чувства превъзходно. „Приятелите ми ме убеждават, че истинският живот започва след шейсетте. Майка ми е на 87 г. Тя ми каза, че старостта настъпва след 80-те. В живота ми не съществува понятието „пенсия“. Това, което правим, е до последно. И аз ще се държа докрай!“, зарича се рожденикът. „Що се касае до юбилея ми, аз искам просто днешният ден да премине и да се върна към обикновените се делници и предстоящите турнета“, допълва любимецът на цяла Русия.

Той е на сцената от далечната 1978 година. Винаги помни първото си излизане с микрофон в ръка и не се срамува да си признае, че са му треперили колената и „всичко, което може да се разтрепери“. Когато се върнал при майка си в къщи заявил с радост: „Мамо, сега вече си имам професия. Аз съм артист!“
На 60 години Расторгуев продължава да фучи с любимия джип, отбива се за час-два и във фитнес залата, където задължително прави и серия с щанги, набляга и на боксовата круша. И в празник, и в делник

обожава да сърба любимия борш 
и избягва големите сбирки на маса с непознати компании. Вбесява се, когато насред купона го помолят да изпее нещо. В свободното си време най-добре разпуска, като играе билярд с приятели, обича също да пуши скъпи цигари и лула. Казва, че просвирил на китара, защото е нямало  къде да си дене ръцете на сцената. Обожава от малък „Бийтълс“. От класиката цени най-много руските композитори Чайковски и Рахманинов.

Не обича да говори за личния си живот и семейството си, единственото което сподели, е че синовете му си имат техен жизнен път, той не им се бърка, само се старае да им помага.

Расторгуев минава за първи път под венчило, когато е едва на 19 години. Съпругата е момичето от съседния вход Елена. Двамата живеят щастливо заедно 15 години. Имат син Павел (39 г.), който е културолог по образование. От него е и внучката Соня.

След това при един от поредните гастроли 33-годишният Николай среща хубавицата Наталия, дизайнерка на театрални костюми, която скоро му става втора съпруга. От нея има син Николай младши, роден на 30 март 1994 г. Наталия е жена с характер и винаги е опора за Коля в най-трудните моменти за него. Като при рязкото влошаване на здравето на певеца през 2007 г., когато става ясно, че той страда от хронична бъбречна недостатъчност в напреднал стадий. Коля е поставен на хемодиализа, но това не го отказва от сцената. Две години по-късно

на Расторгуев му е присаден бъбрек
а оттогава той води подчертано здравословен начин на живот.
Макар да спечели народната любов с военните си песни, за които излиза в рубашка и с ботуши,
Расторгуев не е служил в армията. Военната комисия го освободила по здравословни причини и така сложила кръст на мечтата му да стане десантчик.

Преди да стане звезда като вокал на „Любе“ Коля пее като солист в „Шестеро молодых“, чиито състав по-късно се влива в „Лейся песня“. През 1985-1986 г. вече е бас китарист в групата „Рондо“, а след това става вокалист на същата банда. „Любе“ се ражда по идея на известния продуцент Игор Матвиенко, който иска да създаде музикален състав с мъжки вокал и национално-патриотична насоченост на репертоара.

Групата вижда бял свят през 1989 г., а за неин рожден ден се приема 14 януари, когато са записани първите две песни – „Люберцы“ и „Батька Махно“. За кръстник на групата се смята самият Расторгуев. През 1990 г. „Любе“ издават дебютния си албум на дългосвиреща плоча и аудиокасета. Той се казва „Мы будем жить теперь по-новому“. Първият клип на групата е „Не, валяй дурака, Америка“ и включва сложната по онова време компютърна графика и анимация. Издаденият преди 20 г.
албум „Комбат“ е най-големият удар на групата

Включва 11 песни в типичния за „Любэ“ стил. Сега „Любэ“ са пред влизане в „Рекордите на „Гинес“ като най-успешната концертна формация от Източна Европа. От началото на кариерата си до днес те са имали изпълнения на живо пред повече от 5 милиона зрители. С времето популярността им нараства и групата започва да свири както в цяла Европа, така и в САЩ, Канада и Израел.

„Не знам в какво точно се крие тайната на дълголетието на групата, възможно да е в таланта на великолепния композитор Игор Матвиенко. Всички сме музиканти от детството, едва ли не по рождение. „Бийтълс“ са си изваяли трайна ниша в душата ми. Понякога, по време на  саундчека свирим техни песни за загрявка. Принципно обожавам музиката на шейсетте, тази на англичаните и италианците. Усещането като слушам някое старо парче е невероятно“, споделя рожденикът Коля.

Автор: Оля Ал-Ахмед

error: Съдържанието ни е авторско!