Соботка: Русия може да изиграе значителна роля в разрешаването на кризата с мигрантите

Русия може да изиграе значителна роля в разрешаването на кризата с мигрантите в Европейския съюз. Това заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка.

„Тя, като посредник, може сериозно да повлияе за бързото приключване на въоръжения конфликт в Сирия. Прекратяването на въоръжения конфликт в Сирия е една от най-важните предпоставки за уреждане на кризата с миграцията. Присъединяването на Русия към международните усилия за прекратяване на войната в тази страна е необходимост“, каза Соботка.

Той също така разкритикува инициативата за борба с нелегалната миграция на бившия чешки президент Вацлав Клаус.

„Документът, представен от бившия президент Вацлав Клаус, призовава правителството към обезпечаване на вътрешната сигурност и неприкосновеността на външните граници на републиката, като се използват всички възможни средства, включително разполагането на войски по границите“, се казва в изявлението.

Според Клаус петицията му трябва да обедини онези граждани, които са загрижени за бъдещето си и това на децата си, доколкото масовата миграция от страни от третия свят е сериозна заплаха за стабилността на Европа, Европейския съюз и по-конкретно – за Чешката република.