Сноудън помоли руските специални служби за защита

МОСКВА. Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, който миналата година получи временно убежище в Русия, смята да се обърне към руските специални служби за защита.  Американецът е  обезпокоен за собствената си безопасност, а причините за това са появилите се в американските средства за масова информация заплахи за саморазправа с него.  Той възнамерява да се обърне отново към Русия за помощ, а по-точно към руските специални служби, които да му предоставят охрана, съобщи РИА Новости.
„Безпокои ни ситуацията около Едуард Сноудън. Ние виждаме изявления на някои американски длъжностни лица, в които звучат потенциални и скрити заплахи за физическа разправа с Едуард”, заяви адвокатът му Анатолий Кучерена.  По думите на адвоката, Сноудън има основания да се безпокои за здравето и живота си. В една от американските медии беше публикувано заявление на офицер от разузнаването на САЩ, в което той подробно описва, как може да бъде отстранен Сноудън от територията на Русия.
„Това е реална заплаха за убийство, и ни безпокои фактът, че на това никой не реагира. Ето защо, ние ще напишем молба към правоохранителните органи и ще ги помолим да разгледат и проверят всички подобни изявления. Според нашия закон, за заплаха за убийство се носи наказателна отговорност“, добави Кучерена.  Също така, той подчерта, че Сноудън, който е със статут на бежанец, има същите права и задължения, като всеки друг руски гражданин, поради което, той има право да се обърне към съответните служби за помощ и защита.
Междувременно, самият Сноудън отрече плъзналите нападки по негов адрес, че е руски шпионин.  Във връзка с това, на 21 януари той направи официално изявление пред списание New Yorker.  „Аз ясно и недвусмислено действах сам, никой не ми е помагал, а още повече нечие правителство“, – заяви Едуард Сноудън. Всичките опити, той да бъде представен като руски шпионин, бившият сътрудник на ЦРУ нарече „абсурдни“ и „лъжовни“.
На 19 януари ръководителите на Комитета по разузнаване  и Сената на Конгреса на САЩ Майкъл Роджърс и Даян Файнстийн, заявиха, че Сноудън е могъл да получи помощ от чужди специални служби, макар, че в интервю за американската телевизия те признаха, че не разполагат с точни данни по този въпрос. „Ще го кажа така – това, че той се озова в ръцете на агента от руското ФСБ, не е случайно. Тепърва предстои да намираме отговори на тези въпроси“, отговори Роджърс на въпроса, дали Русия е помагала на Сноудън. Според Роджърс, при получаване на достъп към секретна информация, Сноудън  е правил неща, които излизат извън рамките на неговите технически възможности: „Възникват много въпроси: как е организирал бягството си, как се е подготвял за него? По всяка вероятност за всичко това, някой му е помагал“, поясни Роджърс.
Напомняме, че през юни миналата година бившият агент на ЦРУ Едуард Сноудън изнесе почти невероятни данни за секретната програма „Призма“, според които разузнавачите на САЩ са имали практически директен достъп до сървърите на най-големите сайтове и социални мрежи в света – като Facebook, Google, Skype и т.н..