Смяна „Космосът и ние“ стартира със звездни гости в „Камчия“

Бъдещите млади космонавти от петата международна лятна лагерна смяна „Космосът и ние“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ направиха началната крачка в своя космически път. Те ще се обучават под „звездното“ ръководство на специалните гости на лагерната смяна – първият български космонавт Георги Иванов, първият кубински космонавт Арналдо Тамайо Мендес и руският космонавт, борден инженер и конструктор Александър Павлович Александров, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия. Само след ден към именитата група ще се присъедини и Сергей Авдеев – участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития космос. Своеобразен домакин е Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“, който е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра «Юрий Гагарин» в Звездното градче в Русия.

Днес официалните гости бяха посрещнати от изпълнителния директор на Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» Станка Шопова, която ги запозна с концепцията и историята на уникалния образователен, културен, спортен и обществен център «Камчия». При разглеждането на комплекса те отделиха специално внимание на Учебно-възпитателния център «Юрий Гагарин», в който се помещава едноименното училище и на Авиокосмическия център – с музейна експозиция и планетариум. Легендарните космонавти разказваха спомени за своите колеги от «Звездното градче» и по традиция се снимаха пред аналога на спускаемия космически апарат «СОЮЗ ТМА».

«В Русия има добри примери, свързани с образованието на децата в космическата тема. Но тук, в «Камчия» е разработен по-различен и интересен подход – темата за космоса е част от едно цяло, което включва образованието, възпитанието, творчеството и здравето на децата», каза руският космонавт Александров, който има богат опит в работата с млади хора. «Камчия» е като Куба – толкова зелена, сподели първите си впечатления и първият южноамерикански космонавт Тамайо Мендес. В телефонен разговор космонавтите поздравиха унгарския си колега Берталан Фаркаш за рождения му ден.

В първия ден на лагерната смяна, която протича под мотото «Заедно в Космоса, заедно и на Земята», деца от България, Молдова, Русия и др. изпратиха послание за мир към света с пускането на балони с „бели гълъби на мирното детство“. На откриването летец-космонавтът Александър П. Александров, пожела на децата успешно да преминат обучението и да получат много нови знания в областта на космонавтиката и астрономията. Ръководителят на Авиокосмическия център в „Камчия“ – Красимир Стоянов разказа, че „Камчия“ е уникално място, където се сливат земния, морския и космическия хоризонт. Още с пристигането си, младите космонавти бяха разпределени в космически екипажи – със свои имена и позивни за връзка със Земята. Те вече започнаха обучението си в аналога на спускаемия космически апарат, като наблюдаваха и упражняваха стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим.

Утре към „звездния отбор“ ще се присъединят още проф. д.т.н. инж. Петър Гецов – директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН и проф. Борис Бонев – председател на Българската аерокосмическа агенция, Създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г. Проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма „Шипка“, подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

На 3 август в 10,00 ч. звездните гости на «Камчия» ще се срещнат с ръководството на Община Варна, а в 11.00 ч. ще поднесат венци и цветя на паметника на Юрий Гагарин и на Пантеона в Морската градина във Варна.

В петък – 4 август от 10,00 ч. в заседателната зала на детски лагер «Черноморски» ще се проведе кръгла маса на тема «Заедно в Космоса, заедно и на Земята», а от 15 ч. същия ден в киноконцертната зала е срещата на космонавтите с всички гости на «Камчия».

Гостите ще имат ежедневни срещи и занимания с децата-участници в Международната космическа смяна «Космосът и ние». Те ще им разказват за своите космически мисии, за подготовката и протичането на полетите, за упоритата работа, за успехите, ще предадат на практика изключителните умения, които притежават космонавтите –енциклопедични знания, бърз ум, здраве, сила, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята.

Източник: vnews.bg