Смъртта на дядото: краят на една мафиотска епоха в Русия?

Марк Галеоти

Един единствен 9 милиметров куршум, който сложи край на живота на прочутия мафиотски бос Аслан Усоян, сложи точка и на цяла една епоха. Въпреки че все още има гангстери, които се наричат „престъпници на кодекса“ (рус. вори в законе) това братство от съветската ера е почти изчезнало

Строгият поведенчески код, почти монашеската самодисциплина, лесното решение да отидеш в затвора вместо да престъпиш обет – всичко това е част от митологичното минало на руската мафия. Бъдещето, от друга страна, принадлежи на доста различна порода престъпници.

Усоян, който всъщност е етнически кюрд йезид от Грузия, е широко известен със своя криминален псевдоним Дядо Хасан и беше последният оцелял високопоставен подземен бос от старата школа.

Той е официално приет в „престъпниците на кодекса“ в затворнически лагер през 1985 година и оттогава изгражда мултиетническа криминална мрежа, която покрива по-голяма част от територията на страната. На 75 годишна възраст, той отдавна се е отказал от директно участие в криминални деяния.

Вместо това, Дядо Хасан играе ролята на стария държавник: открива възможности, решава спорове, взима данък и, когато се налага, упражнява авторитета си над своите подчинени и дори над външни лица. В този процес, не е необходимо да го казваме, той си създава врагове, не на последно място е грузинският гангстер Тариел Ониани (Таро), който е в затвора, но това не го прави по-малко влиятелен, и преуспяващият азер Ровшан Яниев. Но, да се върнем към темата, той не се е променил съществено във времето.

 

Без кодекс оттук насетне

Руският подземен свят вече не е такъв, при който сключването на сделки с ръкостискане е свещено, при който кръстникът може да парадира със статута си (Усоян регулярно устройва съд в различни московски ресторанти) и при който е достатъчно просто да бъдеш гангстер.

Ониани и Яниев технически са престъпници от кодекса (вори), но както повечето, които все още притежават титлата, те не следват кодекса и не биха могли да се оприличат на традиционалистите от съветската епоха.

Новата генерация криминални босове, така наречените авторитети, са от по-лъскава и цинична порода. Слагането на татуировки и цветните гангстерски имена не са за тях.

Те са криминални бизнесмени, които съчетават и скриват своята подземна дейност с законната и, които изграждат близки връзки с местни и национални политически елити. За разлика от Усоян, който ограничаваше своята дейност до Русия (с някои връзки с Украйна и Грузия), техните амбиции са международни.

Преобладаващата част са по-скоро етнически руснаци, отколкото придържащи се към мачо-традиции грузинци, чеченци и други от юга.

 

Гангстерското опитомяване

Смъртта на Усоян вероятно ще доведе до края на една друга ера: тази на повече от десетгодишен подземен мир. 90-те години в Русия бяха белязани от жестоки криминални конфликти.

Групировките се бореха, за да запълнят вакуума, останал след рухването на съветската държава, като заграбваха територии и ресурси, докато управляващите изпитваха нужда от ресурси и воля да си ги отвоюват обратно.

Дори, преди Путин са встъпи за пръв път в президентството през 2000 година, конфликтите бяха започнали да се разрешават. Обаче, той също ускори процеса, едновременно като осигуряваше повече средства за полицията и като даде ясно да се разбере, че няма да толерира откритата улична престъпност.

Организираната престъпност не беше победена, но бе опитомена. Тя се приспособи към новия ред и докато понякога продължаваше да се обръща към насилието, за да урежда сметки и да наказва претенденти, го правеше по много по-изискан начин.

 

Афганският хероин

Този нов ред, обаче, може да е близо до своето рухване. Нова генерация гангстери иска своето парче от тортата. Някогашните могъщи групировки се разориха от финансовата криза през 2008 година. Обратно, други групи изведнъж станаха богати, защото спечелиха от нарастващите потоци с афгански хероин, които идват в Русия и минават през нея. Този, така наречен „Северен маршрут“ в Европа и Китай вече се оценява на една трета от целия трафик в света. Основите на старото статукво са под въпрос.

Почти неизбежно е наследниците на Усоян да отвърнат на удара на този, който смятат за отговорен за неговото убийство. Неговата мрежа може да се разпадне на фракции или етнически групи или да се изправи пред вътрешна битка за наследството.

Той искаше неговият племенник „Мирон“ да заеме мястото му, но има мнозина, които се чудят, дали той е подходящ за тази работа. Ако бандите, формирани основно от кавказци, изглеждат в безпорядък, това може да подтикне руските им съперници да се обърнат срещу тях.

Като се вземе предвид крехкия баланс на силите в подземния свят, всеки от тези сценарии може да предизвика искрата, която да подпали цяла нова поредица от кървави криминални войни. Дори да не го направи, обаче, е вероятно да има пренареждане в престъпния свят, авторитетите да затвърдят своето надмощие. По един или друг начин, ерата на Усоян и на „престъпниците на кодекса“ свърши.

 

Марк Галеоти е професор по Международна политика в Нюйоркския университет. Неговият блог „В сенките на Москва“ може да се прочете тук.

.