Сменят рублата с нова валута?

Депутатите от руската Дума обсъждат създаването на нова руска валута, която да смени рублата и да гарантира икономическата стабилност в страната. Анатолий Виборний, от путиновата “Единна Русия” съобщи, че в момента се подготвя законопроект за създаването на новата валута и заяви, че това ще спре обезценяването на рублата спрямо долара и еврото. Според вносителите, новата валута ще бъде конкурентна на еврото и долара, а руските граждани няма да са принудени да ползват чуждестранна валута.

Предполагаемата нова валута засега няма название, но в процеса на създаването и ще бъдат привлечени Китай, Белорусия, Казахстан, Армения, Киргизия, Узбекистан и Таджикистан.

Сергей Гаврилов от руската Комунистическа партия смята, че това е естествен процес на интеграция в рамките на Евразийския митнически съюз.

По-рано днес председателят на Конституционния съд Валерий Зоркин заяви, че е възможно да бъде приета поправка в Конституцията, която обвява рублата за паричната единица на Руската федерация. Преди седмица Владимир Путин постави задача на правителството колкото се може по-бързо да реши въпроса с обезценяването на руската валута. /БЛИЦ