Слухове за мобилизация в Благоевград: Военните привикват за справка, ако не отидете – глоба

Слухове или реалност за мобилизация в Благоевград. В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация. Във военното окръжие в областния център вече са привиквани мъже, за проверка на документи и налични възможности. През последните седмици все повече благоевградчани заявяват, че са получили повиквателни да се явяват във военното окръжие, а на голяма част от тях са им обявени и местата за мобилизация. Едното от тях е двора на бившия Механотехникум.

Вече се появиха и предположения, че се събират старите набори мъже, тъй като се очертават военни действия в Украйна срещу Русия. От Министерството на отбраната пък съобщиха, че военните окръжия извършват периодично актуализация на списъците за окомплектоване и това е причината да са изпращани повиквателни заповеди до български граждани, които имат военна подготовка. Законът уточнява, че военните окръжия не са длъжни да уведомяват хората, че са в списъка на запасните.

Повиквателни от военните окръжия можете да получавате до 63-годишна възраст, когато ще бъдете свалени от отчет. Дори да намерите такава покана в пощата си, повод за притеснения няма, става въпрос за рутинна процедура по сверка на вече събрани данни. Добре е да не пренебрегвате повиквателната, защото можете да отнесете глоба, която по закон е от 270 до 1000 лева./ struma

Лъчо Петров