Словения ще постави ограда по границите си, за да спре мигрантската вълна

Рано тази сутрин пристигнаха първите камиони натоварени с ограда, която ще бъде поставена на границата на Словения с Хърватия. Властите в Любляна многократно тези дни предупредиха, че ще поставят 1.8 метрова телена ограда по границата с Хърватия с цел да бъде спрян мигрантския натиск срещу 2-милионната държава, публикува bgnes.com.

Първите камиони пристигнаха в района на Велики Обреж, недалеч от Хармица. Фоторепортерът на Ройтерс съобщи, че е видял полицаи и войници около камионите, които ще започнат поставянето на оградата. Според словенските медии оградата е била закупена от Унгария.

Порталът 24ur съобщи, че поставянето на оградата е започнало рано тази сутрин първо в района на Добови, където има забрана за достъп на журналисти. Словенската държавна агенция СТА предаде от своя страна, че вдигането на оградата ще започне и в района на Брежица и Завръч през днешния ден.

Премиерът Миро Церар вчера предупреди, че страната ще постави ограда по границите си, за да спре мигрантската вълна, която залива страната. „Оградата ще има за цел да насочва гражданите към границите. Словения няма да затваря границите, но искаме да спрем неконтролирания прилив на бежанци в нашата страна“, каза Церар и подчерта: „Като премиер аз няма да допусна хуманитарна катастрофа в Словения“.