Словакия предложи на Русия проект с България, Румъния, Унгария и ЕС по „Турски поток“

Словакия е предложила на Русия съвместен проект с България, Румъния, Унгария и ЕС, който да е свързан с „Турски поток“. Това заяви словашкият премиер Роберт Фицо в разговор с руския си колега Дмитрий Медведев.

„Ние предлагаме на Русия проект, който трябва да е съвместен с България, Румъния, Унгария и Словакия и при участието не Европейския съюз. Това е свързани с руско-турския проект, който трябва да бъде реализиран през 2016 г.“, заяви Фицо. По думите му това трябва да се осъществи при участието и подкрепата на ЕС.

„Всяко правителство на Словакия трябва да гарантира, че тръбата, която минава през нейната територия, никога не остава празна“, отбеляза още Фицо.

Той допълни, че страната му не може да се меси в руско-украинските отношения, включително и в газовия сектор.

„Но не можем спокойно да седим и да чакаме Украйна да отпадне от газопреносната система. Затова значимостта на проекта ще се увеличава с напредването на реализирането на „Турски поток“. Такива проекти може да се реализират само въз основа на договореностите между тези четири държави, както и с участието на Русия. Отговорността ни кара да търсим алтернативни решения на въпроса“, казва Фицо.

„Днес с моя колега обсъдихме възможностите за прилагане на вариантите, които създава „Турски поток“, след като газа стигне до границата с Гърция, за европейските държави и свързването на всички тези процеси“, каза Дмитрий Медведев.

Руският премиер призна, че съществуват рискове в новия проект „Турски поток“, но като цяло в тази сфера ситуацията е добра.

„Във всеки търговски проект има риск, но от друга страна реализацията на проекта („Турски поток“) се основава на постигнати договорености. Затова считаме, че в този смисъл всичко е наред за разлика от развоя на събитията около „Южен поток“, където за съжаление в определен момент ни се наложи да взимаме трудни решения“, подчерта Медведев.

Словашкият премиер подчерта, че въпросът за снабдяването с газ изисква допълнителен анализ.

„Словакия добре разбира, че от януари 2020 г. спира да действа договора за транзит на газ през Украйна. Ако ние не бъдем транзитна страна, нашият бюджет ще понесе големи загуби“, подчерта Фицо.