Словакия и Кипър искат смекчаване на евросанкциите срещу Русия

Словакия и Кипър настояват за смекчаване на санкциите срещу Русия, тъй като не давали желаните резултати, предадоха информационните агенции.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо предложи ЕС да смекчи санкциите срещу Москва след постигането на споразумението от Минск, предаде РБК. Той смята, че е необходимо първо да бъдат премахнати забраните за издаване на визи и запорът на имущество на физическите лица, включени в санкциите.

Според Фицо намаляването на санкциите ще спомогне за поддържането на споразумението. „Разбирам, че в тази ситуация са необходими жертви, но имам право и да изкажа собственото си мнение. Отразиха ли се санкциите по какъвто и да било начин на позицията на Русия? Според мен това не се случи“, казва словашкият премиер, цитиран от РБК.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис е на същото мнение. Санкциите на ЕС срещу Русия заради кризата в Украйна „не доведоха до онези резултатите, към които се стремяха инициаторите им“, казва държавният глава в интервю за ТАСС. Утре той заминава на визита в Москва. Анастасиадис подчертава, че открито е поставял в ЕС въпроса за целесъобразността от санкциите, които според него само са усложнили икономическото положение на много европейски държави, но не са дали нищо перспективно на украинския народ. „В много страни-членки на ЕС се засилва мнението, че санкциите не само не способстваха, но обратно доведоха да отрицателни резултати за европейските страни и народи“, казва кипърският президент.