След новия Су-34, Русия се заема с обновяването на ракетоносците Ту-160

Авиозаводът „Сокол“ в Нижни Новгород, Русия, планира да достави първия агрегат за ракетоносеца Ту-160 през 2016 г., съобщават от завода, предаде РИА Новости.

Решението за възобновяване на производството на Ту-160 по предложение на Министерството на отбраната на страната бе прието от президента Владимир Путин през май 2015 г. Зам.-министърът на отбраната на Русия Юрий Борисов съобщи през февруари 2016 г., че за целта е привлечен голям завод.

„Развитието на производството на агрегати за стратегическия ракетоносец Т-160 ще се превърне в един от водещите проекти за „Сокол“ за близкото бъдеще – заводът е определен за съизпълнител на този договор. Още през 2016 г. предприятието планира да достави първия агрегат за Т-160“, съобщават от „Сокол“.

По думите на Борисов след възобновяването на производството, стратегическият ракетоносец Ту-160 ще се отличава от използваните самолети от тази серия на практика по всички характеристики.

Както бе съобщено по-рано, производството на обновения Ту-160 ще започне не по-късно от 2023 г.

Ту-160 е свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с крила, чиято стреловидност може да бъде променяна. Разработен е от компанията „Туполев“ през 70-те – 80-те години на миналия век. На въоръжение в руската армия е от 1987 г. Това е най-големият и мощен свръхзвуков самолет във военната авиация с изменяема геометрия на крилете, както и най-тежкият боен самолет в света, който има максимална маса на излитане сред останалите бомбардировачи, допълват от РИА Новости. Сред пилотите е получил прякора „Белия лебед“.