След нахокване от Берлин Киев пуска тока на Крим

След нахокване от Берлин Киев пуска тока на Крим

Публикувано от:

Прекъсването на електричеството в Крим е престъпен акт, който нарушава действащите споразумения и трябва да бъде разследван от украинските власти. Това заяви официалният представител на германското външно министерство Мартин Шефер. “Атаките срещу обществената инфраструктура на Украйна, както и обезпечаването на електричеството на Крим са престъпни действия. Ние очакваме съответните длъжностни лица да бъдат разследвани”, каза Шефер на официален брифинг, цитиран от РИА “Новости”. Той добави, че Берлин очаква възобновяването на електроподаването в Крим.

В същото време лидерът на кримските татари Мустафа Джемилев заяви пред Би Би Си в Украйна, че активистите ще допуснат ремонтните екипи до взривените електрически стълбове и Крим ще получи електричество.

Украйна е готова да ремонтира повредените електропроводи, които снабдяват Крим с електроенергия, за три денонощия, съобщи междувременно РИА “Новости”, позовавайки се на украинския министър на енергетиката Владимир Демчишин.

Припомняме, че след взрив на електропроводи в Херсонска област полуостровът остана без ток. Мястото на взривовете на територията на Украйна бе поставено под охраната на активисти на кримските татари и бойци на “Десен сектор”, които пречеха на ремонтните екипи. В отговор към мястото на произшествието бяха изпратени специални части. При сблъсъците няколко активисти бяха контузени, а един полковник от милицията беше ранен с нож в гърба при опит да му бъде отнето оръжието, съобщи Илия Кива, ръководител на подразделението за борба с наркотиците на украинското вътрешно министерство.

В същото време стана ясно, че по инициатива на украинския премиер Арсений Яценюк украинското правителство спря доставките на стоки за Крим. Всъщност полуостровът от месец е в икономическа блокада.

 

Източник: “Дума”.