След множество заплахи устроиха взрив до руската църква в Берлин

В Берлин неизвестни лица устроиха взрив в близост до сградата на Руската Православна църква, кръстена на името на светия княз Владимир. Взривното устройство е било поставено в пощенска кутия в близост до храма. Самата сграда на църквата не е пострадала от експлозията.

Предстоятелят на храма съобщи, че в продължение на два месеца са получавали заплахи – в пощенската кутия е имало заплашителни писма.

„Започнаха да се появяват листовки, в които ни заплашваха да се махаме от тук, че тук не ни е мястото, че руската църква не трябва да стои тук“, разказа протойерей Пьотр Пахолков пред руската телевизия „Рен ТВ“. Свещеникът предполага, че зад всичко това стоят нацистите, които само преди броени дни са нападнали руско-немското училище в берлинския квартал на Марцан.

Временният дървен храм е построен скоро, а енорията планира да построи голям каменен храм и вече е собственик на парцел в квартала Марцан-Хелерсдорф, където живеят около 40 хил. представители на рускоезичното население. Общо на територията на Германия има повече от 100 енории на Руската Православна църква, съобщи „Интерфакс“.