След две години ремонт в Пловдив отвори врати за посетители Природонаучният музей

След две години ремонт и два милиона лева инвестиции, в Пловдив отвори врати за посетители Природонаучният музей. До пълното му обновяване има още месеци, готови за експлоатация вече са планетариумът, сладководният и морски аквариум и терариумът.

Средствата за ремонта са от общинския музей. В момента на музея гостува временна изложба – колекция от най-отровните змии на света на Тракийско херпетологично дружество. Сред тях е и номер едно от най-опасните змии – Континентален тайпан. Може да се види за пръв път у нас и прословутото чудовище от Гила – Аризонски отровен гущер. Над 200 вида сладководни и морски риби плуват в аквариумите, вградени в имитация на пещера. Предстои оформянето и на залата на пеперудите, която ще бъде в купола на сградата.

След ремонта без промяна е само фасадата на сградата. Строена в началото на ХХ век, тя е подслонявала общинската управа на Пловдив. В основата на сбирката на Природонаучния музей, открит през 1955 година, е уникалната колекция на Френския колеж „Св. Аугустин“ в Пловдив. На цял етаж са били разположени препарирани животни и птици, фосили, минерали. Точно от ония времена идва и един от най-впечатляващите експонати в Природонаучния музей открай време – огромната препарирана анаконда, увита около дърво от тавана до пода.

 

Източник: bgnes.com.