Славянски форум на изкуствата „Златен Витяз“

Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ са  организатори и домакини на престижния Славянски форум на изкуствата „Златен Витяз“, който се провежда до 12 юли в комплекса, пише в. „Дума“. Събитието, което тази година отбелязва 25-годишнината от създаването си се провежда в рамките на Годината на руското кино.

Фестивалът е с изключително наситена програма, която се представя на няколко сцени – в СОК „Камчия“, във Варна, Шумен и София.

На официалното откриване на форума присъстваха президентът на „Златен Витяз“ и заслужил артист на Руската федерация Николай Бурляев, актрисата Инга Шатова, световноизвестният художник-аниматор с четири номинации за „Оскар“ Александър Петров. В дните на форума участие ще вземат и заслужилият артист на Русия Леонид Мозговой, генералният продуцент Олег Ситник, режисьорът Борис Лизньов, народната артистка на Русия Нина Усатова и други авторитетни имена на руското и българското изкуство и култура.

Богатата програма включва изложби, майсторски класове, дискусии, прожекции и кинолектории. В комплекса ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който „Златен Витяз“ ще дари повече от 20 игрални, документални и анимационни филма.

Изтъкнати творци в областта на културата от България и Русия ще участват в международната конференция „Славянската култура – вчера, днес, утре“ на 21 юни, а по-късно същият ден народният артист на Русия Леонид Мозговой ще представи своя моноспектакъл „Пушкин“.

В чест на 30-годишнината от създаването на филма Николай Бурляев ще представи авторската си творба „Лермонтов“. Сред акцентите на 25-ото издание на Славянския форум на изкуствата „Златен Витяз“ е откриване на изложбата на съвременни икони на Юрий Кузнецов. Творческа вечер на Александър Петров и прожекция на негов филм ще се състои в „Черноморски“. Безспорно един от най-очакваните майсторски класове е този на художника-аниматор, достигнал върховете на световното анимационно кино.

Вечер, посветена на „Най-добрия филм на всички времена и народи“ – „Андрей Рубльов“ на режисьора Андрей Тарковски, ще се състои на 22 юни.

Сред шедьоврите на руското кино е и филмът „Излечить страх“ на режисьора Александър Пархоменко. Той ще бъде представен от генералния продуцент Олег Ситник. Народната артистка на Русия Нина Усатова ще говори за историята на лентата „Остров“, в която изпълнява главната роля.

Вечните филми на Никита Михалков – „Анна от 6 до 18“ и „Отец“ и „Мама“ ще бъдат показани във Варна, Шумен и в залите на СОК „Камчия“.

Варненската публика ще има възможност да види още „Гоголь. Ближайший“ с участието на Николай Бурляев и Инга Шатова, „Излечить страх“, „Анна от 6 до 18“, „Остров“ и 77-минутна колекция от руски анимационни филми.

Славянският форум на изкуствата „Златен Витяз“ се провежда за трети път в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.