СК на РФ повдигна дело за убийство на двама руски граждани в България

Следственият комитет на Русия повдигна наказателно дело във връзка с убийствата на двама руски граждани в България, предаде RT. Това съобщи официалният представител на руското ведомство Владимир Маркин.

Припомняме, че на 20 март беше открито тяло на 5-годишно момченце в куфар край ВЕЦ „Пасарел“, а разчленена жена, за която се смята, че е майката на детето, е намерена на 3 март в гора край Приморско, цитира Маркин РИА Новости.
Майката и убитото момченце пристигнали в България от Кипър, казаха запознати с разследването, цитирани от „24 часа“. Руснак, който живее там, ги свързал с техни сънародници в България. Той обаче не е Герман, собственикът на апартаментите в Приморско и София, а друг, казаха криминалистите. С какво се е занимавала жената в Кипър, не е ясно.

„Няма съмнение, че мъртвата жена е майката на детето“, обясни близък до разследването. Първата експертиза обаче не показала това на 100%, защото трябвало да се вземе и ДНК проба от биологичния баща на детето, който живее в Русия. Разследващите се надяват да му бъде взета проба, когато той пристигне у нас.

„Мъжът трябва да дойде, за да прибере тялото на момчето, до момента не е разпитван“, обясни криминалист. Установено е, че бащата на детето не е влизал в България и е извън списъка на заподозрените.

Във връзка с двойното убийство на майката и момчето полицията издирва мъж от кавказки произход. Официално обаче не е съобщено името му. Предполага се, че е напуснал страната и е заминал за Кипър. „Пълна загадка остава какво е правил 20 дни с детето“, каза криминалист.
Момченцето е убито двайсетина дни след майка му.
Една от версиите, по която се работи, е, че убиецът е един и същ и е удушил детето дни след убийството на майка му.

sledstven

Криминалистите проверяват къде са ходили двамата през това време. Последният им известен адрес е в кв. „Витоша“. Апартаментът бе претърсен и запечатан в петък.
По случая за сведение се издирват 51-годишният бизнесмен Герман Костин и съпругата му Весела Вачева. Двамата управляват мащабен бизнес с недвижими имоти в Северен Кипър, където е регистрирана фирмата им.