СК: автомобила на Стенин бил поразен от танк

Фоторепортерът Андрей Стенин е загинал в резултат на обстрел от танк на украинската армия. Това съобщи официалният представител на Следствения комитет (СК) на Русия Владимир Маркин, предаде РИА Новости.

По думите на Маркин, Стенин е бил убит вечерта на 6 август, като убийството му е било целенасочено. Веднага след убийството, украинските военни направили опит да заличат веществените доказателства.

«Вечерта на 6 август Андрей Стенин се е движил с «Рено Логан» в състава на автоколона от бежанци и 6-ма опълченци, които ги охранявали. Колоната се движила по трасето Снежное-Дмитровка. Задача на Стенин е била да стигне до Снежное, за да отразява от там събитията. Северозападно от населения пункт Дмитровка, както се предполага, украинската армия от 79-та аеромобилна бригада с БМП-2 и танк открили по колоната огън на поражение. След което украинските военни запалили превозните средства с телата на загиналите, за да заличат следите от убийството», съобщи Маркин.

«Обстрелът се е водил от оръдия с експлозивни снаряди и танкови картечници Калашников. В резултата на което, са били унищожени над 10 автомобила с мирни граждани. Няколко души са успели да избягат и скрият в близката гориста местност. На следващия ден, на мястото на обстрела, според очевидци, са пристигнали командирите от украинската армия. Те не само са оглеждали мястото на поражението, колите и телата на загиналите, но и претърсвали телата. Те взели със себе си вещите на загиналите. След като си тръгнали, според показанията на очевидците, обстреляли мястото с установки «Град», съобщи Маркин.

Едва на 27 август, представителите на опълчението са успели да предадат на руския Следствен Комитет чувал с фрагменти на обгорели останки на 5 от жертвите, открити в автомобила «Рено Логан».

Министерството на външните работи на Русия настоява, Киев да проведе безпристрастно разследване на убийството на фоторепортера на МИА «Россия сегодня» (Русия днес) Андрей Стенин, а отговорните за убийството да понесат тежко наказание.

Съгласно оповестените от МИА «Россия сегодня» доказателства, базирани в това число и на проведената от СК на РФ експертиза на останките на Стенин, цял ред признаци показват, че това е поредното варварско убийство. И е отново дело на украинските военни и бойци от «националната гвардия», контролиращи територията, където са били открити поразените автомобили с телата», заявиха от руското ведомство.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази съболезнования на роднините и близките на Стенин, съобщи в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.