Скот Рикард: Безредиците в Украйна се подготвя от САЩ от много години

„Държавният преврат в Украйна е подготвян от американските специални служби в продължение на 20 години“, твърди бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Скот Рикард в интервю за телевизия PressTV.

Според него работата по този „проект” е започнала почти едновременно с обещанието на Вашингтон към Москва, че НАТО няма да се разширява на Изток.

„Разбира се, ЦРУ работи в Украйна десетки години, особено активно от началото на 90-те години. Там е пълно с „нетърговски”, „неправителствени” организации, защото те просто се финансират от правителството на САЩ.

От Държавния департамент заявиха, че са вложили в украинската демокрация 5 милиарда долара? Уверявам ви, сумата е много по-голяма“, твърди Рикард.

През 2010 година на пътя на разширяването на НАТО застана Виктор Янукович, след като предложи, а Върховната рада го подкрепи, закон за извънблоковия статут на Украйна.

След 4 години пътят бе разчистен, Янукович бе премахнат, но изглежда се препънаха в Крим.

Американското разузнаване бе хванато неподготвено, те не бяха предвидили, че Путин ще направи такъв стратегически ход. Те са свикнали на по-бавни реакции“, допълва Рикард.

Според него голяма изненада се е оказал референдумът в Крим, проведен при спазване на всички демократични процедури, и резултатът, който доведе до присъединяването към Русия.

„Американското разузнаване работеше непосредствено в Украйна, а Крим се считаше за неблагоприятен и сложен театър на действия. Там основната част от населението са руснаци и американците много по-трудно можеха да финансират тези организации, с които си сътрудничат, защото това веднага би приковало вниманието”, обяснява Скот Рикард.

„По всяка вероятност и в Крим САЩ са поставили ударението върху радиоелектронен шпионаж. Но както твърдят източници на The Wall Street Journal, руснаците са ги контрирали. Известно е, че системата за електронни подслушващи станции „Ешелон” на Агенцията по национална сигурност на САЩ може да засича 90% от информацията, предавана в цял свят. Засечените разговори около ситуацията в Крим се оказват безполезни.”

„Американски официални лица описват като проява на висша степен на военна дисциплина начина, по който руските военни в Крим общуват помежду си в радио- и телефонни разговори. В засечените от американските шпионски системи такива разговори няма дори и намек за истинските планове”, твърди Рикард.

„Съвършено очевидно е, че проведените в началото на 90-те години референдуми в Украйна доведоха до значими промени в страната. Това се отрази благоприятно на населението.

В същото време мнозина, които след Втората световна война се оказаха, така да ги наречем, в централните части на Русия, също са могли да се върнат в Крим и в други райони на страната.

Да погледнем Украйна днес. В страната живеят 50 милиона, около 60% от които са руснаци, и покрай това само около 12-20 %, може би 15 на сто от населението на Крим са татари.

Тоест зад тези немногобройни протести в Киев стои само една не толкова голяма група хора, украинци. Но протестите бяха много интензивни и агресивни, използваха голямо количество коктейли „Молотов”, протестиращите действаха активно и получаваха подкрепа отвън, от Запад.

Съобщава се, че само правителството на САЩ е инвестирало в протестите над 5 милиарда долара. За това е разговорът на Виктория Нюланд с американския посланик в Украйна, за който тя бе уличена.

Ситуацията в Украйна се развива под ръководството на Съединените щати от доста отдавна. В това инвестираха средства Пиер Омидяр, основател на сайта eBay, а също и Джордж Сорос.

В продължение на няколко години се разиграва сценарий, по който се подготвя „въстание”, както те го наричат, но то е режисирано от Запад.

Причините за тези събития са чисто икономически и геополитически. Западът се опитва да вкара Украйна, както и други съветски републики в НАТО.

В същото време се опитва да ги направи и част от Европейския съюз. Но много граждани на обединена Европа не искат Украйна в ЕС. Фактически тя би станала за тях тежест, още една държава парий“, казва в своя коментар за PressTV Скот Рикард.