Скитското злато на Крим ще върнат на Киев

Експонатите от колекцията скитско златно съкровище, собственост на  5 кримски музея, което в момента се намира на изложба в Амстердам, ще бъде предадено на Киев, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщението на Министерството на културата на Украйна.

„МВнР на Холандия потвърди признанието на всички експонати на изложбата за държавна собственост на Украйна“ – се казва в съобщението.

В колекцията са представени археологически находки от пет кримски музея. Сред тях има артефакти от злато, церемониален шлем и скъпоценни камъни.

По-рано властите на Холандия бяха гарантирали връщане на експонатите от  изложбата в Амстердам на кримските музеи.

 Ако експонатите на скитското злато наистина бъдат предадени на Киев, а не на Крим, това ще образува неприятен прецедент, който ще наруши законите на музеите и ще принуди Крим да се обърне към Международния съд. Това мнение изрази председателят на комисията на Обществената палата на РФ по култура Андрей Ковалчук.

Напомняме, колекцията от скитското златно съкровище бе изнесена от Крим в Амстердам за изложба в археологическия музей Алард Пирсон в началото на февруари, преди присъединяването на Крим към състава на Руската Федерация. В момента украинската страна претендира за собственост към музейните експонати. На 26 юни Министерството на културата на Украйна заяви, че експонатите ще бъдат върнати на Киев, тъй като са признати за собственост на Украйна.

Университетът в Амстердам, на който принадлежи музеят, засега не е потвърдил информацията, че  златото е предадено на Киев.