Скарамучи: Доналд Тръмп уважава руския народ и общото историческо наследство

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп уважава руския народ и общото историческо наследство на руския и американския народ, каза пред ТАСС в първото си интервю за руска медия съветникът на президента, отговарящ за взаимодействието с бизнеса Антъни Скарамучи в швейцарския курорт Давос преди Световния икономически форум, предаде БГНЕС

„Той много силно уважава руския народ и наследените отношения между САЩ и Русия от времето на Втората световна война.

Ние яхме две нации в центъра на битката и дори по времето на Студената война изпитвахме взаимно уважение един към друг. Това позволи да запазим сигурността на нашите граждани в този период на напрежение“, каза Скарамучи.

Русия и САЩ трябва да мислят нестандартно, за да могат съвместно да решават общите задачи – в частност – борбата срещу тероризма и увеличаване на работните заплати, каза Скарамучи.

„Това, което сега трябва да направим, е да мислим нестандартно.

Трябва да направим света по-безопасен и да изкореним радикалния ислямски тероризъм, да разберем как да увеличим заплатите на трудещите се. САЩ и Русия имат много общи задачи“, обобщи той.

По отношение на американските санкции срещу Русия, Скарамучи призна, че те не са най-доброто решение и че Русия и САЩ трябва да седнат на масата за преговори за изработване на алтернативни решения. „Считам, че санкциите не бяха най-доброто нещо, но в същото време, действията, предприети от руското правителство, бяха възприети с определено неодобрение в международната общност.

Най-вероятно ще имаме възможност да седнем отново на масата за преговори и да се обмисли може ли да се стигне до по-добро споразумение“, посочи той.

Той каза още, че в Давос се е срещнал с главния изпълнителен директор на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев и двамата са обсъдили перспективите за делово партньорство между Русия и САЩ.

Администрацията на избрания президент на САЩ Доналд Тръмп не възразява срещу инвестиции на американски компании в руската икономика, посочи Скарамучи. „Ние много вярваме, че има огромни възможности, свързани със свободната търговия.

Нямаме никакви възражения срещу това американски транснационални компании да инвестират навсякъде по света. Сега тези компании могат да бъдат ограничени от санкции, но мисля, че въпросът за тези санкции, които не позволяват тази идея да се осъществи, трябва да се реши от президента на САЩ и държавния секретар Рекс Тилърсън“.

„Аз, също като и новоизбраният президент, съм оптимист. Той вижда, че има взаимни интереси, и е възможно след година отношенията с руския народ и руското правителство да бъдат по-добри отколкото са сега. Не казвам, че това ще се случи. Кой знае какви обстоятелства или факти ще повлияят на нашите отношения, но във всеки случай, това е което искаме“, посочи Скарамучи.

Антъни Скарамучи е бивш управляващ хедж-фонда „ SkyBridge“ и добър приятел на зетя и старши съветник на избрания президент – Джаред Къшнър. Доналд Тръмп го назначи през януари за съветник по взаимодействието с бизнеса. Скарамучи е единствения неофициален представител на екипа на Тръмп в Давос.