Ситуацията в Украйна може да влоши световната икономика

«Украйна няма как да се стабилизира без тежки реформи. В момента страната няма достъп до финансовия пазар», съобщи Кристин Лагард  директорът на Международния валутен фонд, предаде ИТАР-ТАСС.

«Става дума за икономика, на която са необходими реформи, сериозна трансформация на фискалната политика, монетарната политика, енергийната политика и т.н. Без подкрепата на Русия, този «спасителен пояс», който бе хвърлен на Украйна преди няколко месеца, страната би вървяла на никъде», заяви Лагард в интервю на телевизия PBS. Същевременно Лагард  не отрече, че кредитите на МВФ не са безвъзмездни. МВФ дава кредити само на онези страни, които правят това, което трябва да се направи за възстановяването на икономиката”, поясни тя.

Лагард смята, че ситуацията в Украйна може да повлияе на световните макроикономически процеси, тъй като геополитическото напрежение е основен фактор за влошаване на световната икономика, а това може да се случи ако ситуацията в страната не бъде разрешена. Директорът на фонда изрази това виждане в института за международни изследвания във Вашингтон, по време на изказването си.